”Jag tappar nästan andan av läsningen”

KOLUMNISTER

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

1 av 4

Min favorit

Fakta

Mannen som slutade ljuga

Dan Josefsson

Lind & Co

Under läsningen tappar jag nästan andan. Kan det verkligen vara sant? Men Dan Josefsson har med enastående skicklighet lyckats avslöja det kollektiva vanvett som härskade på Säter när man skapade den falske massmördaren Thomas Quick. Ledare för denna sekt av troende psykologer, minnesforskare och andra inblandade var en 80-årig kvinnlig psykoanalytiker. En skakande dokumentär berättelse, nominerad till Augustpriset.

Roman

Mãn

Kim Thúy

Sekwa

En poetisk och vacker uppföljare till "Ru", hennes prisbelönta bok om flykten från Vietnam och nya tillvaro i Kanada. "Mãn" är en hyllning till kärleken, glädjen, språket och, inte minst, maten. I Vietnam säger människor inte "Jag älskar dig". Det är för stort. De visar i stället sina känslor genom att laga de mest utsökta rätter. Men när passionen för första gången drabbar den kvinnliga huvudpersonen hittar hon andra sätt att uttrycka sig på.

Deckare

Lyckliga gatan

Liza Marklund

Piratförlaget

En riskkapitalist och före detta riksdagsman för Kristdemokraterna hittas torterad och medvetslös i sitt hem i fashionabla Solsidan. Det låter som en drömlöpsedel för en kvällstidning. Annika Bengtzon skickas ut för att bevaka händelsen men kommer tillbaka med fler frågor än svar. En spännande, effektivt berättad historia, underhållande inblick i arbetet på en redaktion och ömsint skildring av den moderna skilsmässofamiljen.

Barn

Vi går till lördag

Caroline Bruce, Helena Willis

Alfabeta

Tre barn ska gå och köpa lördagsgodis. De får köpa vad som helst - bara inte tuggummi. Säger mamma. Gissa vad de köper? En sak är säker. De måste äta upp allt tuggummi innan de kommer hem och de sätter genast igång. De tuggar och tuggar och hittar på massor av saker man kan göra med tuggummi. Hoppa hopprep till exempel. Vem hade trott det? En sjövild och rolig bok som föll min lilla testpanel i smaken.

ARTIKELN HANDLAR OM