Kan vi inte bara vägra fulkött

Hallå där ute, alla köttätare.

Dags att vakna upp ur den allmänna koman och sluta bidra till att grisar organiserat plågas för att vi ska kunna köpa billig pulled pork. Vet inte om ni har missat att svenska grisproducenter måste sälja sina smågrisar till polska, tyska och danska slakterier för att efterfrågan på svenskt griskött är för låg.

Svensken stirrar sig alltså hellre blind på prislappen än på att ursprungsmärkningsflaggan vittnar om vidriga, plågsamma levnadsförhållanden för djuren vars kropps­delar vi ser som en allmän rättighet att slänga på grillen.

Kan bara för mitt liv inte förstå hur den här absurda köttrenden kan ha fortsatt fäste i vårt land när den så uppenbart bidrar till djurplågeri. Man kan ju bara inte ha missat att grisindustrin är djävulsk runt om i världen.

Att djuren ses som varor utan själ, känslor och rättigheter och utsätts för en fullständigt ovärdig, extremt plågsam behandling under sina korta liv som avslutas med en vedervärdig avrättning i slakthus som inte tar någon som helst hänsyn till livets okränkbarhet.

Allt för att sänka kostanderna, öka produktionen och vinsten.

Kapitalismen i dess nötskal.

Svenskt djurskydd sägs vara det bästa i Europa. Ändå har slaktgrisarna i Sverige det inte på något sätt bra.

De lever trångt, smutsigt, bullrigt, får aldrig komma ut, har få eller inga möjligheter att få utlopp för sina naturliga behov, kastreras utan bedövning, de blir ofta sjuka, lider av ärftliga defekter, och har fruktansvärt tråkigt mellan de två till tre måltiderna per dag, som utgör den enda stimulansen ­under sina sex månader korta liv.

Varje år skadas eller dör runt 14 000 grisar under transporter i Sverige. När det är dags för slakt, transporteras de långt, gasas till medvetslöshet och dödas genom att tappas på blod. Under den här processen är risken stor att grisarna vaknar. Ändå är det här att betrakta som kostsamma lyxliv i jämförelse med de polska grisarnas helvetesliv.

Kan vi inte bara sluta snåla. Kan vi inte bara sluta tro på lögnen att vi ska bli smala av köttdieter. Sluta tycka att kött är coolt. Ställa lite krav på våra butiker. Våga vägra fulkött.

För det finns absolut ingenting som är ballt med att vräka i sig kroppsdelar av hårt plågade grisar.

Himmel

Ser så mycket fram emot skådespelaren Moa Gammels podcast Genier som har premiär i morgon. Vem vill inte höra tre akter med fantastiska samtal med fantastiska kvinnor?

Helvete

Att Sverige tillsammans med Finland, Danmark och Lettland toppar ligan av länder där kvinnor mest frekvent utsätts för sexuellt våld.

avSanna Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM