Mejla

Oisín Cantwell

Vakna Säpo, det är allvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Män med nära kopplingar till den nazistiska organisationen svenskarnas parti misstänks för attacken i Malmö.

Samtidigt har medlemmar i partiet rest till Ukraina för att stödja sina högerextrema kamrater.

Det är hög tid för Säpo att sluta hävda att dessa resor saknar intresse för Sverige. 

På sin hemsida och sin officiella Facebook-sida bekräftar partiet att medlemmar var inblandade i våldsamheterna i Malmö, även om det i sedvanlig ordning beskrivs som att de var oskyldiga som lamm och blev överfallna av ett gäng vänsterextremister som de med heroiska ansträngningar lyckades försvara sig mot.

Det är dock en verklighetsbeskrivning som motsägs av såväl vittnen till attacken som den ideologiska tillhörigheten hos två av de anhållna.

Åtminstone en av medlemmarna i Svenskarnas parti som fanns på plats i Malmö har besökt Ukraina för att stödja högerextremismen som har tagit plats i landets nya regering.

I partiets tidning pratar mannen lyriskt om att det fascistiska partiet Svobodas kamp kommer att "ge svallvågor över Europa och påverka oss alla" och passar på att argumentera mot en i dessa kretsar vanligt förekommande tankefigur, nämligen att motståndet i Ukraina är ett resultat av "judisk finansiering".

En annan av de mest tongivande figurerna i partiet har i en lång intervju i Sveriges radio nyligen berättat om sina intryck från Kiev.

Vi vet inte hur många svenska nazister som har rest till Ukraina. Men det är fler än de två ovan nämnda.

Detta borde ju vara av intresse för Säkerhetspolisen, som har synnerligen god koll på de radikala islamister som åker till andra sidan jorden för att delta i krig.

Det gör polisen rätt i: det handlar om människor som återkommer till Sverige och har fått träning i strid och mycket väl kan ha radikaliserats ytterligare.

Det finns fundamentala skillnader på Syrien och Ukraina. Det pågår inget krig i Kiev eller på Krimhalvön.

Men även nazister kan naturligtvis lära sig nya, farliga arbetsmetoder och få inspiration utomlands. Samt stärka sitt självförtroende. Denna grupp är för övrigt betydligt mer intresserad av svensk inrikespolitik än de islamistiska radikalerna. 

Säpo har dock mest gäspat åt den ideologiska trafiken från Sverige till Ukraina.

– Vi ser ingen ökad avsikt eller förmåga att begå politiskt motiverade brott när de kommer hem, som Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpo, nyligen sa som förklaring till det ljumma intresset.

Det är som vanligt, med andra ord. Säpo lider av muslimdille och ser mörkhyade terrorister i var och annan buske. Näst farligast är vänsterextremisterna. Minst läskiga är nazisterna.

Det här är en världsbild som inte låter sig ruckas av vare sig Breivik, 14 högerextrema mord i Sverige på tio år eller Kärrtorp och Malmö.

Det verkar som att det nazistiska våldet i Sverige efter ett antal något så när lugna år håller på att bli vanligare igen. Det tycks dessvärre bara vara en tidsfråga innan någon får sätta livet till.

Justitieutskottets ordförande, socialdemokraten Morgan Johansson, vill att Säpochefen Anders Thornberg kommer till utskottet och förklarar sig. Det är utmärkt. Men det räcker inte.

Vakna, Säpo. Det är allvar.

Av: Oisín Cantwell

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN