Mejla

Lena Mellin

Skatteplaneringen är djupt omoralisk

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

varför gör inte borg något? Om Anders Borg känner till att Academedia skatteplanerar och därmed snuvar staten på pengar, varför har han inte gjort något? Och är ägarna Jacob och Marcus Wallenberg medvetna om och stolta över det här? Det är djupt omoraliskt. Och obegripligt.
varför gör inte borg något? Om Anders Borg känner till att Academedia skatteplanerar och därmed snuvar staten på pengar, varför har han inte gjort något? Och är ägarna Jacob och Marcus Wallenberg medvetna om och stolta över det här? Det är djupt omoraliskt. Och obegripligt.

Academedias ägare är risk­kapitalbolaget EQT.

Bakom det står bland annat staten och Sveriges finaste finansfamilj.

Att de ägnar sig åt skatte­planering är djupt omoraliskt.

Och obegripligt.

Varför sätta sitt rykte på spel?

Anders Borg.
Anders Borg.

Academedia är Sveriges största skolkoncern, vid sidan av 82 000 elever från förskolan till vuxenundervisning. Företaget har nästan 10 000 anställda vid sammanlagt 330 skolor över nästan hela landet.

Men i dag kan Aftonbladet alltså avslöja att Academedia ägnar sig åt vad Skatteverket kallar för skatteplanering. Enkelt uttryckt så lånar man pengar genom en komplicerad bolagsstruktur och trollar bort sina vinster.

Det görs för att ”optimera sitt kapital” som Academedias finansdirektör uttrycker saken. Skatteverkets skatterevisor använder alltså hellre uttrycket ”skatteplanering” och slår larm om att det är ett hot mot statens skatteinkomster.

Desto märkligare att staten själv är en av Academedias största ägare. Riskkapitalbolaget EQT köpte Academedia för fyra år sedan för att de tror att utbildningssektorn är en av de viktigaste framtidssektorerna.

EQT grundades av familjen Wallenbergs maktbolag Investor för tjugo år sedan. I dag är det ett riskkapitalbolag som genom fonder köper företag för att öka värdet på dem och ibland sälja dem vidare. Fonden EQT V är ägare till Academedia.

De största investerarna i EQT V är, enligt hemsidan, bland andra Fjärde AP-fonden, Sjätte AP-fonden och tidigare nämnda Investor.

Bland ägarna till det skatte­planerande Academedia finns alltså svenskt, statligt pensionskapital och Sveriges finaste finansfamilj.

Känner Anders Borg till det här? I så fall, varför har han inte gjort något?

Har kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg kunskap om upplägget och är de i så fall stolta över att snuva staten på pengar?

Frågorna är för närvarande varken ställda eller besvarade. Men de hänger i luften, sanna mina ord.

I EQT:s styrelse sitter fint folk. De i Sverige mest kända är Marcus Wallenberg, en av familje­imperiets främsta företrädare. Finn Rausing, miljardär som tillsammans med sina syskon äger Tetra Laval. Och Leif Östling, Scanias förre koncernchef.

De har alla varit kända för att uppträda med respekt för gällande regler. Nu visar det sig att ett av de företag som ägs av deras bolag trollar bort vinster för att ”optimera sitt kapital”. Är det god affärsmoral?

De flesta som sitter vid köksbordet skulle svara blankt nej. Många som sitter med flimrande finansskärmar framför ögonen tycker sannolikt att frågan bara är konstig.

Skolpengen infördes 1992, alltså för drygt två decennier sedan. Meningen med den var inte att den skulle hamna i skatteparadis som Guernsey. Avsikten var att det skulle bli större valfrihet för eleverna i grundskolan och i gymnasiet, det var en frihets­reform.

I stället för att gå i den skola som låg närmast så skulle man få välja fritt och ta skolpengen till den skola man själv valt.

Academedia är ett av de skolföretag som etablerats sedan dess. Men som alltså uppträder på ett sätt som enligt Skatteverket hotar de händer som föder den, skatte­betalarnas.

Regeringen satte tidigare stopp för de så kallade räntesnurrorna. Då uppfann riskkapitalisterna ett nytt sätt att skatteplanera.

Det är djupt omoraliskt. Och riskerar dessutom bli rent kontra­produktivt för koncernen eftersom det givetvis inte kan fortsätta så här.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN