Mejla

Lena Mellin

Nu vill Moderaterna göra en Obama

KOLUMNISTER

VÄSTERÅS. I valet nästa år är du viktigast.

Inte bara för att du har en röst.

Utan för att du ska hjälpa partierna.

Efter det amerikanska presidentvalet hyllades Barack Obamas kampanj över hela världen. På sajten mybarackobama.com kunde sympatisörerna organisera sig och hjälpa Obama vinna valet. Det var nytt, det var effektivt. Nu plagierar de svenska partierna delar av nätkampanjen.

Socialdemokraterna har communityn ”Mitt S”. Där kan man exempelvis ”skapa ett event” och bjuda in andra att hjälpa till med dörrknackning, hemma hos-besök (tänk Tupperwareparty) eller arrangera seminarier.

Man kan också registrera sin blogg på portalen ”Netroots”. Nät- och gräsrötternas engagemang var viktigt för Obamas seger och nu kan man alltså bli en svensk ”netroot” på Socialdemokraternas hemsida. Chicago, här kommer vi! Moderaterna umgås med liknande planer. Enligt partisekreterare Per Schlingmann kommer samtliga sympatisörer uppmanas att kontakta sina grannar, jobbarkompisar och vänner och prata moderat politik.

–?Gå över häcken till grannen, uppmanade han ombuden på M-stämman enligt mottot att alla framgångsrika organisationer behöver ”pratare” som talar väl om dem i sina nätverk.

Partiernas nymornade intresse för sina gräsrötter har flera orsaker.

För det första blir partimedlemmarna färre. De redan frälsta räcker helt enkelt inte till om man vill att det ska pratas om det egna partiet på jobbet, vid busshållplatsen och i köpcentret. Det krävs fler.

För det andra är centralstyrning omodernt. Redan förre Metallordföranden Leif ”Blomman” Blomberg sa att metallarna måste tillåtas att ta huvudet med sig till jobbet. Inte hänga av sig det i omklädningsrummet. Att tro att människor både kan tänka och agera på egen hand är att visa förtroende. Det är modernt och partier vill väldigt gärna vara moderna. Sist, men inte minst, ökar trovärdigheten dramatiskt. Att Maud Olofsson tycker att man ska rösta på Centern är en självklarhet. Men om din granne tycker samma sak, och kan redogöra för sina viktigaste skäl, ökar argumentens tyngd. I nästa års val är du superviktig. Som väljare. Och som potentiell, men fristående, valarbetare.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin