"Lögnare - med makt"

KOLUMNISTER

Persson klarar sig inte utan Lars Danielsson

1 av 2 | Foto: Står för notan När Göran Persson och statssekreterare Lars Danielsson inte blir bjudna på mat under sina utlandsresor så betalar oftast Danielsson notan från restaurangbesöken med tjänstekortet.

Lars Danielsson ljuger. Han struntar i reglerna. Han hamnar i blåsväder.

Men Göran Persson klarar sig inte utan honom.

Därför är han kvar.

Statsrådens närmaste medarbetare bär titeln statssekreterare. De är departementens verkliga makthavare, de utövar den makt som man normalt tror att ministrarna har.

Med ett undantag är statssek-reterarna grå möss i bakgrunden; Göran Perssons närmaste medarbetare Lars Danielsson.

Danielsson är för Persson vad Jöran Persson var för Gustav Vasa. En stöttepelare, en torped.

Det är Danielsson som sköter EU-politiken i regeringen.

De flesta tror att EU sköts av utrikesminister Laila Freivalds, EU-minister Bosse Ringholm eller möjligtvis Persson själv.

Det är helt fel. Svensk EU-minister är Lars Danielsson.

Danielsson tar notan

Det är Danielsson som tar notan åt Persson.

Göran Persson lämnar sällan eller aldrig in en representationsnota. När han och Danielsson inte blir bjudna på mat och dryck utomlands, det händer ganska sällan, betalar Lars Danielsson med tjänstekortet.

Som den in i döden lojale medarbetare han är ställer Danielsson upp när chefen inte vill skylta med att han äter ostron och dricker champagne på skattebetalarnas bekostnad.

"Den gode Lars"

Det är Danielsson som är Perssons bundsförvant vid utnämningar.

En av statsministerns favoritsysselsättningar är utnämningar. Vissa hävdar att inte ens vaktmästarna på statsrådsberedningen anställs utan Perssons godkännande.

I detta arbete, där bland andra partikamrater belönas med intressanta chefsjobb, är Danielsson Göran Perssons kumpan. "Den gode Lars", som Persson säger, håller i sållningen. Persson själv står för kröningen.

Lars Danielsson var ansvarig för den misslyckade charmoffensiven i Sydafrika 1999, där bland annat hotell vägrade ta emot de deltagande svenska artisterna eftersom de inte var säkra på att få betalt.

Hemlig pärm

Danielsson ljög för Katastrofkommissionen. Han ringde aldrig UD:s högste tjänsteman för att kolla att allt stod rätt till på annandagen 2004.

Statsministerns närmaste man struntar i en av de bärande principerna i svensk förvaltning, offentligheten. När han bjuder på krogen sätts gästlistan in i en hemlig pärm på Danielssons tjänsterum.

Trots det får Lars Danielsson vara kvar. Det beror på att Göran Persson inte klarar sig utan honom.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM