Det finns all anledning till oro för terrorismen

1 av 85 | Foto: Reuters
Här grips en av de misstänkta terroristerna.

Vi står enade i kampen mot terroristerna säger världens ledare.

Men det räcker ju tyvärr inte. De jävlarna lyckas ändå med sitt outtalade budskap - var rädd.

Och vi ska vara rädda.

Statsminister Stefan Löfven (S) sade att terrorattacken i Paris stärker behovet av att hela världen samlas för att bekämpa ”denna vedervärdiga sekt”.

Utrikesminister Margot Wallström (S) var inne på samma linje:

- Tillsammans ska vi stå upp för demokratin och för humanistiska värderingar.

De var inte ensamma. I stort sett varenda politisk ledare i och utanför EU har understrukit vikten av enighet i kampen mot terrorism och särskilt Islamiska staten, IS.

Men det har ju inte visat sig vara tillräckligt.

Om det är något världen varit någorlunda enig om så är det att terrorism ska bekämpas. Ändå finns den där, mitt ibland oss. Till och med en vanlig fredagskväll i november i Paris utkanter.

Frankrikes president François Hollande var ovanligt rättfram i sitt första tal efter dåden.

- Det finns verkligen skäl att vara rädd.

Och det gör det. IS är emot västerlandet. De anser att vi står för vidrig dekadens och amoralism. De har grundat ett kalifat, en stat grundad på en tolkning av islam som lyckligtvis inte många ställer sig bakom. För den handlar inte om islam utan om islamism, en fundamentalistisk politisk ideologi.

Till denna vålds­bejakande sekt utan respekt för människo­värdet söker sig årligen tusentals personer från EU. När de kommer tillbaka är de fullfjädrade terrorister som brinner för sin uppgift. Att destabilisera och sprida skräck omkring sig.

Det här är inget litet problem. Enligt de senaste uppgifterna från Säpo har omkring 300 svenskar sökt sig till IS. 115 har kommit tillbaka och 40 har dött. För närvarande strider 125 svenskar under IS-flagg, 90 män och 25 kvinnor.

Enligt uppgifter från förra året hade tusen personer från Frankrike, 500 från Tyskland och lika många från Storbritannien anslutit sig till IS.

För närvarande finns det ingenting som hindrar IS-krigare från att återvända till Sverige. Och varför skulle deras kamp upp­höra här?

Ingenting talar för att de skulle förvandlas till fromma lamm bara för att de åter befinner sig på svensk mark. Enligt den norske terrorforskaren Thomas Hegghammer begår, eller försöker begå, hela en av nio återvändare terrorbrott.

Krigsbrott, även de som sker utomlands, är redan i dag olagliga. Det kommer även bli olagligt att träna och kriga för organisationer terrorlistade av FN. Det blir även olagligt att finansiera dem. Men lagen riskerar att bli en papperstiger, bevisläget är svårt.

Men det finns fler varningstecken. Ett är Lars Vilks, konstnären som avbildade profeten Muhammed som rondellhund.

Redan 2007 utfäste IS ledare en belöning till den som dödade Vilks. I samband med ett möte om konsten och yttrande­friheten i Köpenhamn i februari i år, där Vilks deltog, avlossade en terrorist skott med automat­vapen. En dog, och två skadades.

Den 22-årige gärningsmannen var en ensamvarg med kopplingar till kriminella MC-gäng. Han hatade judar.

Ett annat varningstecken är de 35 svenska militära rådgivarna som bistår kurdiska peshmerga i strider mot IS. Insatsen förlängdes för bara några dagar sedan.

Terroristattackerna i Paris antas ha politiska förtecken. Franskt militärflyg deltar i bombningarna av IS i Irak och Syrien.

Detsamma gällde det hittills värsta terrorist­dådet i Europa modern tid, bombningar mot flera tågstationer i Madrid 2004. 191 dog, över tvåtusen skadades. Marockanska terrorister som motiverade dåden med Spaniens deltagande i kriget mot Irak dömdes för attentaten.

Det är inte roligt att vara rädd. Särskilt inte för en terror­organisation som vill skapa rädsla hos oss alla.

Men det finns anledning att oroas. Just nu är världen inte hoppingivande.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM