Mejla

Alex Schulman

Att ändra åsikt är inte fegt - det är tecken på styrka

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.

KOLUMNISTER

Sveriges finansminister Magdalena ­Andersson intervjuades av DN i veckan och berättade att hon vill ­utöka rut-tjänsterna. Hon tror att det kan göra så att de nyanlända flyktingarna snabbare kan sättas i arbete. Uttalandet är speciellt efter­som Socialdemokraterna länge varit emot rut-tjänsterna. Därför fick Magdalena Anderssons uttalande många att genast slå bakut på sociala medier.

På Twitter uppstod lynchstämning. Hur kan hon ­ säga så nu när hon sa motsatsen förut? Hon är inkonsekvent! Hon står inte för nåt! Magdalena Andersson hånades i flera dagar för nyheten.

Det här gör mig brydd, för det bygger på en ganska allvarlig missuppfattning om att det är ett tecken på svaghet att ändra uppfattning. Hur kunde det bli så galet i svenska hjärnor? Att ändra sig i en fråga, är inte det i själva verket något berömvärt? Det är ju inget tecken på svaghet - det är ett tecken på styrka!

Jag hatar människor som vidhåller. Som står för sina åsikter, livet ut. För mig är de ointressanta.Jag älskar männi­skor som ändrar ­uppfattning. För de lever.

Att ändra uppfattning är väl ­ precis det som tagit mänskligheten framåt ­ genom historien. Vi trodde att jorden var platt. Men vi hade fel! Vi insåg att jorden var rund. Därför ändrade vi oss. Vi trodde att solen snurrar runt jorden. Men vi hade fel! Vi förstod att det sannolikt var det omvända. Så vi ändrade oss. Vi trodde att rökning inte skadar hälsan. Men vi hade fel! Så vi ändrade oss och nu säger vi utan att rodna: rökning ­ orsakar cancer.

Alla de stora framstegen i mänskligheten har med detta att göra. Vi tror någonting, som vi sedan måste ompröva. Det är just de här människorna, de som vågar ompröva, det är de som verkligen gör något. Men ändå står vi här 2016, i ett ­debattklimat där alla männi­skor som ändrar uppfattning anses vara karaktärslösa nollor.

Inte vet jag om Magdalena Anderssons omprövning av rut kommer att gå till historien. Jag vet inte ens om hon har rätt. Men hon tillhör i alla fall de modiga. Tänk om fler vore som hon i den svenska politiken, eller ­generellt: i det svenska ­samhället.

Polariseringen är vidrig i Sverige just nu.

Åsikterna drar isär oss, vi slits itu. Att fler folk ändrar uppfattning och att vi möts på mitten, det kanske är det ­enda som kan rädda oss.

Av: 

Alex Schulman

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Alex Schulman