Därför undviker jag att visa mig känslig

Varför blir du så känslig?

Du ställer frågan högt inför alla. För att jag den här gången visat att jag tar åt mig av det du säger. Att jag inte orkar just nu. Inte orkar varken garva åt eller käfta emot dina skämtsamma påståenden.

På bara en sekund har din fråga förminskat mig från att vara på samma nivå som du till att bli en liten flicka med tårar i ögonen. Det är tonen, orden och våra skilda kön som gör det. Du uttalar ordet känslig som om det vore det värsta tänkbara. En egenskap allra längst ner på listan.

För det är precis så som det blivit, att känslig är något fult. Som att en ”känslig person” är någon andra måste tassa på tå kring.

En sådan person är det ju ingen som orkar med.

Föråldrade könsroller lär oss att flickor är känsligare än pojkar. Det är därför du bara använder ordet till mig och inte till killen bredvid.

Du vet att om du frågar högt varför jag är så känslig så har du vunnit. Du har visat dig stark och gjort mig svag. Att säga till en kvinna att hon är känslig är bland de bästa skällsord en man kan ta till.

Att vara känslig i det offentliga har därför blivit något jag och många kvinnor med mig undviker. Vi stannar hellre hemma om vi inte mår riktigt bra än utsätter oss för risken att visa oss känslosamma. Blir det akut gråter vi i värsta fall på toaletten. Men vi berättar inte hur vi mår för vi tror att om vi en gång gjort det så kommer vi för alltid att bli stämplade som lite svagare än andra. Bli sådana som ingen vågar skoja med, med risk för att gå för långt.

Istället biter vi ihop, för vi vet ju ­tyvärr att vägen mot jämställdhet tycks gå via att låta kvinnor ta sig an manliga egenskaper och inte tvärtom.

Jag avundas kvinnor som öppet ­vågar säga att de vissa dagar är känsligare än andra. Som kanske högt berättar att ja, jag har pms och mår skit.

Det skulle jag aldrig göra. Inte på jobbet eller bland folk jag bara känner halvt. För ingen ska kunna tro eller värdera mig utifrån något som har med min kropp att göra.

Istället har jag försökt leva med ”klassiskt manliga” egenskaper. Accepterat ryggdunk och skrattat tomt åt ­dryga skämt, även dagar då det ­absolut inte roat mig.

Fastän det ibland skulle varit så mycket bättre att bara förklara hur jag mår.

Det är därför jag skriver det här. För att det måste få vara okej att säga högt att en ibland är känsligare än vanligt.

Och att det inte är något fel med det - det är bara omgivningen som måste lära sig att förstå och acceptera, utan att ifråga­sätta.

Ord till kvinna

”Varför är du så känslig?” är bara en av massa saker kvinnor får höra, men inte män. The Huffington Post har gjort en video som visar 80 år av subtil sexism, 48 fraser på två minuter. Känner du igen saker som: ”Sluta var så dramatisk”, ”Är det den tiden i månaden?” och ”Du äter mycket för att vara tjej”? Se den.

Ord till pappa

Veckans, årets? mest virala video skapad av den norska hjälporganisationen Care med syfte att visa hur kränkningar och våld är vardag för flickor och kvinnor. Och vad du som man kan göra för att förändra. Se ”Kära pappa”.

avMatilda Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM