Med ett starkt EU kan vi stå emot USA

KOLUMNISTER

Däckad av vinterkräksjukan har jag haft tid att fundera över de fakta som liksom glömts bort i USA:s krigshets mot Irak. Den som följt John Pilger i Aftonbladet har i och för sig fått veta hur det ligger till, men för oss med halvtaskigt närminne kan det vara på sin plats att rekapitulera hans historieskrivning:

Det var amerikanska CIA

som installerade Baathpartiet i Bagdad, det parti som förde Saddam Hussein till makten. USA var jättenöjt med Saddams terror, så länge han gjorde som USA ville.

Materialet till Iraks massförstörelsevapen kommer bevisligen från 150 amerikanska, brittiska och andra utländska företag.

FN:s beslut att sanktionera ett krig mot Irak 1990 var resultatet av en lång rad mutor. Egypten fick en "skuldavskrivning" på 14 miljarder dollar för att ge upp allt motstånd mot angreppet på Irak.

Washington gav Syrien grönt ljus för att utplåna allt motstånd mot Syriens välde i Libanon, inklusive vapen till ett värde av en miljard dollar.

Iran mutades med ett löfte från USA om att Washington inte längre skulle motsätta sig en rad lån från Världsbanken. Världsbanken godkände det första lånet på 250 miljoner dollar dagen före markangreppet på Irak.

Sovjetunionen fick en miljard dollar på ett bräde och därefter tre miljarder dollar från Gulf-staterna. Kina återfick sin diplomatiska legitimitet som hade upphävts efter massakern på Himmelska fridens torg. Allt tal om att Kina skulle behöva frige dissidenter som suttit inspärrade sedan Himmelska fridens torg stoppades. En vecka efter omröstningen sattes 114 miljoner dollar in på konton i Peking.

Samtidigt undertecknade USA och Etiopien sitt första handelsavtal på åratal. Zaire erbjöds en okänd summa i "skuldavskrivning" och militär utrustning. Bara Kuba och Yemen protesterade, och det stod dem dyrt. Tre dagar efter omröstningen stoppades ett amerikanskt biståndsprogram på 70 miljoner dollar till Yemen, ett av världens fattigaste länder. Landet fick plötsligt problem med Världsbanken och Internationella valutafonden, 800 000 yemenitiska arbetare utvisades ur Saudiarabien.

Vapeninspektörerna blev aldrig utkastade ur Irak av Saddam Hussein 1998. Det var FN som beordrade dem att lämna landet eftersom de bevisligen utnyttjades som täckmantel för amerikanskt spioneri.

På frågan om Saddam har några massförstörelsevapen i dag svarar Scott Ritter, officeren som planerade marinkårens stridsoperationer under operation Ökenstorm och som var FN:s vapeninspektör i Irak 1991-1998, så här:

"Det finns inga skäl för krig. Jag säger detta, inte som pacifist, eller som någon som är rädd för krig. Jag har tjänat i USA:s marinkår. Dessutom är jag medlem i det republikanska partiet, och jag röstade på George W Bush i president-valet. Vad som är viktigare är att jag tror på sanningen. FN:s vapeninspektörer nådde enastående framgångar i Irak. När vår verksamhet upphörde hade vi lyckats säkerställa en 90-95-procentig nedrustning."

" Till sist och framför allt: att skjuta på Saddam Hussein är att

missa målet i hela konflikten i Mellanöstern. Det

stavas nämligen Israel.

I FN:s generalförsamling har det förekommit omkring 450 resolutioner som efterlyst rättvisa för palestinierna. Det är världsrekord. Inget land har fördömts så ofta av världssamfundet som Israel, och inget land har kommit undan med det så konsekvent. När Israel intog Västbanken och Gaza beordrades det, precis som Saddam, att dra sig tillbaka. Det var för 35 år sedan, och ockupationen pågår fortfarande.

Israel har, tvärtemot Irak, belönats med allt från kärnvapen till flera miljarder i bistånd för sin terror.

"Med Bush och Blair i färd med att starta ännu ett krig i Mellanöstern ligger nyckeln till fred, nu som förut, i rättvisa för palestinierna", skriver John Pilger.

Oavsett om man tycker han har fel eller rätt så vet jag bara en sak: Vi måste ha ett starkt EU för att stå emot the trigger

happy cowboy i Vita huset.

Liza Marklund