Man bör leva som man lär, eller hur?
En massa sossar köper hushållsnära tjänster och gör skatteavdrag.
Är det något att bli upprörd över?
Nä, snarare le i mjugg. När det finns ett par kronor att spara sitter ideologin inte särskilt djupt.
Skatteavdraget för hushållsnära tjänster har plötsligt seglat upp som vattendelaren mellan de blå och de rödgröna. I går fajtades exempelvis Fredrik Reinfeldt (M) och Mona Sahlin (S) i SVT:s Aktuellt.
Om alliansen vinner valet är det solklart vad som ska ske. Avdraget blir kvar. Om Folkpartiet får bestämma byggs det till och med ut.
Om de rödgröna vinner valet är framtiden för avdraget mer osäker. Miljöpartiet vill behålla det åtminstone till och med 2011 av arbetsmarknadsskäl.
Vänsterpartiet vill avskaffa snarast möjligt. Socialdemokraterna har kongressbeslut på att ta bort men kan möjligen tänka sig en begränsning till barnfamiljer och pensionärer.
Det senare är halsbrytande.
S framhåller gärna att avdraget är orättvist och enbart gynnar välbeställda, främst i Stockholm där det finns flest tjänster att köpa.
Men blir tjänsteköpen mer rättvisa om de enbart görs av rika åldringar och barnfamiljer?
Man förvånas över bristen på stringens i S-retoriken.
Med tanke på hettan i debatten om pigavdraget skulle man kunna tro att omfattningen är jättestor. Det är den inte. Knappt 93 000 personer fick 2008 sänkt skatt för att de köpt hushållsnära tjänster. Omkring 11 000 personer jobbar i hemservicebranschen i dag, motsvarande drygt 7 000 heltidsarbetare.
Och tvärtemot S-retoriken är det inte bara högavlönade som gör pigavdrag. En fjärdedel av avdragen beviljades personer som tjänar mindre än 16 700 kronor i månaden, enligt arbetsgivarorganisationen Almega som gjort en undersökning baserad på SCB-siffror.
30 procent, alltså obetydlig fler, av pigavdragen beviljas höginkomsttagare som tjänar minst 51?585 kronor.
Samtliga socialdemokrater på Aftonbladets lista är högavlönade. De bor i Stockholm. De motsvarar därmed den nidbild partiet själv har målat upp av hur en förhatlig köpare av hushållsnära tjänster ser ur.
Det lustiga är att de mycket enkelt skulle kunnat avstå från avdraget. Till skillnad från jobbskatteavdraget som görs automatiskt.
2008, det år Aftonbladets granskning gäller, söktes pig-avdraget på särskild blankett. Avdraget kommer inte som en skänk från ovan, det måste sökas.
Att falla för frestelser är mänskligt. Men om Ylva Johansson, Lars Johansson eller Leif Pagrotsky går till attack mot pigavdraget gör de bort sig.
Säger man A får man säga B. Eller annorlunda uttryckt – man bör leva som man lär.
Eller?
Så fungerar RUT-avdraget
Avdraget för hushållstjänster infördes den 1 juli 2007.
Det innebär att privatpersoner får göra avdrag på 50 procent av arbeten som städning, barnpassning och gräsklippning.
De första åren var det köparen av tjänsterna som gjorde avdraget i sin deklaration. Sedan 1 juli 2009 är det företagaren som gör avdraget.