Demokrati är bästa försvar

KOLUMNISTER

– I ett öppet samhälle är det alltid svårt att ha koll på alla individer, sa Säpomannen Anders Thornberg på en presskonferens i polishuset i Stockholm i går.

Budskapet var, så vitt jag begriper, att ett demokratiskt land är mer sårbart än en diktatur. Varian-ter på den tesen, om än inte tydligt uttalade, har surrat i luften sedan Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds i lördags.

I själva verket är det tvärtom.

Ett öppet och demokratiskt land skyddar sig effektivare än alla andra samhällsformer: hårda diktaturer, halvdiktaturer, utfattiga bondesamhällen och, naturligtvis, länder vars statsapparat upphört att fungera.

Det är lätt att bevisa. Amerikanska federala polisen FBI har på sin hemsida statistik över terrordåd världen över. Man kan med ett par knapptryck undersöka hur många som utförts per land.

I Sverige skedde enligt FBI ett terrordåd förra året. En organisation – sannolikt en lös samling stollar – kallade sig Global intifada. Den gav sig på matvarubutiker i Södertälje, vilket var dramatiskt då och som de flesta av oss redan har glömt. Ingen dödades eller skadades.

Jämför det med Afghanistan: 2?126 terrordåd, 2?778 dödsoffer. Eller Irak: 2?458 terrordåd, 3?654 dödsoffer.

Dessa två exempel är problematiska. Länderna befinner sig i krig. Att definiera vad som är terrorism och vad som är legitim motståndshandling kan vara svårt, särskilt om en myndighet i det krigförande USA står för statistiken. FBI skriver hederligt nog på hemsidan att det är en konstart snarare än vetenskap att definiera terrorism.

Låt oss bortse från oroshärdar som Irak, Afghanistan, Pakistan, Somalia, Israel/Palestina och ta några andra exempel:

Bangladesh upplevde 13 terrordåd förra året. Chile 28. Indien 703. Ryssland 429.

Jag hör invändningarna mot ovanstående exempel. Chile är en ganska färsk demokrati, en våldskultur kan leva kvar efter Pinochets militärdiktatur. Indien är en stat men också en kontinent.

I delar av landet pågår något som liknar inbördeskrig.

I nordväst är konflikten om Kashmir lika inflammerad som alltid.

Ryssland är en halvdiktatur utan demokratiska traditioner och med imperiella konflikter nere i Kaukasus. Räknas därför icke.

Kina äger en statsapparat med ambitionen att utöva kontroll över samtliga medborgare. Oppositionella straffas hårt. Där inträffade förra året ändå fyra terrordåd och, observera: det är vad vi vet. Kinesiska myndigheter trumpetar inte ut bombattentat och attacker på polisstationer.

Sträng diktatur är följaktligen ingen medicin mot terrorism.

I Saudiarabien genomfördes sex dåd 2009.

Det effektivaste försvaret mot självmordsbombare och separatistiska mördare, mot så kallade vänsterradikala grupper som tillgriper ”direktaktion” och skjutgalna högerextremister är:

Fungerande dagis, systematiskt arbete mot mobbning, närvarande vuxna, ett samhälle som är öppet för diskussion och där politiska motståndare visar respekt för varandra. Ett okorrumperat land där välfärden är någorlunda hyggligt fördelad.

En amerikansk reporter undrande flabbande för några år sedan:

”Hur gör svenska föräldrar med barn som inte lyder? De får ju inte örfila ungarna? Ryter de: Gör som jag säger, annars diskuterar jag med dig!”

Ja, varför inte?

Det finns inget bättre botemedel mot terrorism. Ett stabilt, öppet och demokratiskt politiskt system är effektivare än all världens poliser och soldater. Billigare och trevligare dessutom.

För Anders Thornberg, som är chef för Säpos avdelning för säkerhetsåtgärder, bör det vara trösterikt. Liksom för oss alla.

ARTIKELN HANDLAR OM