Mejla

Oisín Cantwell

Utmärkta exempel på hur viktig pressetiken är

KOLUMNISTER

De konspiratoriska miljöernas nya favoritbevis för att etablerade medier mörkar sanningen är misstänkta gruppvåldtäkter på Finlandsfärjor.

Just dessa fall är i själva verket utmärkta exempel på hur viktig pressetiken är.

Tanken att den lögnaktiga pressen inte ens berättar hur det ligger till med grova sexbrott begångna på Östersjöns flytande nöjestempel började gro för ett drygt år sedan.

Det var i samband med att Aftonbladet och annan press felaktigt hävdade att åtta personer som hade gripits som misstänkta för en gruppvåldtäkt var svenskar.

Än i dag tjatas det triumfatoriskt på diverse skräpsajter och en del bloggar om detta det slutgiltiga belägget för hur tidningar, radio och tv gör allt för att massinvandringens förödande konsekvenser ska förtigas.

Det som i själva verket hände var att finsk polis lämnade ut oriktiga uppgifter om de misstänktas medborgarskap. Så fort detta uppdagades ändrade Aftonbladet sina uppgifter och bifogade även rättelser till de tidiga artiklarna om fallet.

Men då det är mer givande att tala med en vägg än att försöka få en konspirationsteoretiker att förstå hur felaktigheter kan uppstå så hade det inte hjälpt ens om vi hade hyrt reklamutrymme i tv eller tapetserat korrigeringen på landets samtliga annonstavlor.

Bilden av gammelmedias senaste lögn var redan etablerad och krav på att pressen skulle rehabilitera sig genom att hänga ut samtliga åtta misstänkta med namn och bild restes.

Att redaktörerna inte lyssnade på det örat var dock bra, då i slutändan endast en person fälldes för våldtäkt i tingsrätten. En person som för övrigt friades av hovrätten.

Då de första telegrammen om ännu en misstänkt gruppvåldtäkt på en finlandsfärja publicerades hoppade rasistsajterna upp och ner av glädje.

Efter de första entusiastiska rubrikerna på Avpixlat och liknande sidor glömdes historien dock snart bort, då det dessvärre visade sig vara etniska svenskar som misstänktes.

Men skam den som ger sig. I förra veckan greps fem unga män, anklagade för att ha förgripit sig på en ung kvinna under en studentkryssning på Finlandsfärjan ”Silja Galaxy”. Euforin i internets kloaker visste inga gränser då fyra av dem dessutom anhölls.

Namn, bild och personnummer publicerades raskt på ynglingarna och de stora drakarna anklagades i sedvanlig ordning för att undanhålla läsarna verkligheten. För visserligen är samtliga misstänkta förutom en svenska medborgare, men de har namn som antyder att de har någon form av bakgrund i andra länder.

Den försiktiga rapporteringen visade sig dock snart vara klok. Två av ynglingarna släpptes snart och åklagare Angelica Runesson förklarade i intervjuer att de inte längre är misstänkta.

Att en anhållen människa inte nödvändigtvis är en skyldig människa är emellertid ingenting som de medier som med en eufemism kallar sig alternativa bryr sig om.

Två oskyldiga män är nu på nätet förknippade med ett grovt sexualbrott, något som mycket väl kan komma att leda till framtida problem med allt från att söka jobb till relationer.

Pressetiken har på senare tid blivit allt mer ifrågasatt. I en tid där oansvariga medier har etablerat sig är det viktigare än någonsin att ansvariga medier slår vakt om den.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Så arbetar Aftonbladet med pressetik

ÄMNEN I ARTIKELN

Gruppvåldtäkt på studentkryssning

Journalistik

Oisín Cantwell

Våldtäkt