Kunden förväntas göra allt mer själv

KOLUMNISTER

Mitt namn är Johan Svensson. Jag skriver redaktör Kadhammars kolumn denna vecka. Jag promenerade förbi Aftonbladet när Peter Kadhammar kom utrusande med en plastpåse i handen. Han letade efter en papperskorg.

– Du kan skriva min artikel. Jag hinner inte, sa han.

Jag, Johan Svensson, ingår i en trend där vi gör jobbet åt dem som tjänar pengar på oss. Jag köper Aftonbladet och förväntas skriva i tidningen utan betalning.

Bankkunderna får välja mellan att göra bankens jobb gratis på nätet eller betala chockerande avgifter.

När vi flyger ska vi checka in oss själva.

På Hemköp utför vi kassapersonalens arbete. Det enda som är kvar är kön, numera till apparaten där vi själva ska registrera varorna och betala.

Polisen har slutat patrullera. I stället deltar vi i grannsamverkan mot brott.

Redaktör Kadhammar och hans plastpåse är en detalj i detta sammanhang. Han arbetar i en byggnad där någon i ledningen avskaffat papperskorgarna. (Här tillåter jag mig en personlig reflektion. Den bakomliggande tanken är lika enkel som genial: När man tar bort papperskorgarna försvinner skräpet. Insikten kan revolutionera världen. Riv sjukhusen så försvinner sjukdomarna. Förbjud tandkräm så får ingen karies. Ta bort säkerhetsbälten så krockar ingen.)

Företag och myndigheter tjänar stora pengar på att strunta i att betjäna sina kunder eller helt enkelt låta kunderna och medborgarna göra jobbet.

Som alla förstår har systemet tillämpats i åratal av SJ. Passagerare med några minuter över har fått sköta trafikplanering och underhåll.

Det enda jag undrar över är vad som sker om detta fortsätter. Om jag passerar thoraxkliniken på Karolinska när kirurgen försovit sig, får jag då utföra en hjärttransplantation utan att först ha gått introduktionskurs?

Nu kommer redaktör Kadhammar tillbaka. Han är röd i ansiktet och glad.

– Jag ställde påsen på taket på en taxi!

Därmed tackar jag, Johan Svensson, för mig. Jag ska promenera i vårsolen och kommer att passera landsbygsdepartementet på Fredsgatan.

Om ni märker att regeringen fattar vansinniga beslut ska ni dock inte skylla på mig. Då är statsrådet Erlandsson i tjänst som vanligt.

ARTIKELN HANDLAR OM