Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Det vidriga attentatet får inte stoppa hjälpen

Den 33-årige juristen Joakim Dungel hade bara varit i Afghanistan i några veckor när han dödades av demonstranter i Mazar-e Sharif. De trängde sig in i FN- byggnaden där han befann sig, letade upp utlänningar som kommit till landet för att hjälpa och mördade dem.

Orsaken till upploppet var att för drygt två veckor sedan tände Wayne Sapp, en pastor i en kristen fundamentalistisk liten kyrka, eld på en koran som dränkts in i tändvätska.

Händelsen snappades upp av talibanerna som är snabba och skickliga på att sprida propaganda samt utnyttja händelser till sin fördel.

Religionen är ett viktigt fundament i afghanernas liv och kränkningar mot Islam väcker alltid raseri, därför var koranbränningen tacksam att använda, även om den utfördes av en knäppskalle.

USA har dessutom utökat antalet soldater i norra delen i Afghanistan för att möta talibanernas offensiv och det finns ett hat mot landet efter de dödat civila afghaner i bombningar att spela på.

Lägg till det faktum att Mazar-e Sharif har ansetts som ett lugnt område som de afghanska säkerhetsstyrkorna snart ska överta ansvaret för.

Ett upplopp just där, med flera dödade FN-arbetare, är ett hårt slag mot en plats som lyfts fram som lite positiv i ett annars så dystert krig.

Så förmodligen var den ingen tillfällighet att demonstrationerna hölls just där.

Att biståndarbetare dödas i Afghanistan är inte heller ovanligt, antalet attacker har stadigt ökat, 2010 dödades över trettio stycken.

Utlänningar, och afghaner som arbetar för dem, är mål och detta har lett till att hjälporganisationer och FN-anställda har hårda restriktioner när det gäller att resa och röra sig bland folk.

Detta innebär att de har svårt att resa till de platser där hjälpen verkligen behövs.

Sidas representant i Mazar-e Sharif har berättat att det finns gott om biståndspengar men att det inte fanns några hjälporganisationer som kan driva projekt i vissa områden eftersom de anser att det är för farligt att åka dit.

Detta trots att det innerligt behövs hjälp i detta utfattiga land som varit sönderslitet av krig i 30 år och där vanliga människorna betalar det högsta priset i maktkampen mellan talibaner och regeringsstyrkor understödda av ISAF.

Förhoppningsvis kommer inte det vidriga attentatet på FN-personalen i Mazar-e Sharif minska den hjälp som trots allt når fram.

Följ ämnen i artikeln