Tilltalande förslag – men omöjligt

Centern vill förverkliga den amerikanska drömmen - i Sverige. Kom till vårt land med två tomma händer och jobba ihop till vovve, villa och Volvo.

En tilltalande tanke.

Men den kommer inte att bli verklighet.

Enligt Centerns Per Ankersjö är det inte främst det goda hjärtat som styrt hans parti mot en ultraliberal invandringspolitik med fri invandring som mål.

Det är snarast egoistiska skäl som ligger bakom. Glesbygden avfolkas, ingen vill bo där och det finns en massa jobb som svenskar inte vill utföra.

I åtminstone den första delen har han rätt, glesbygden avfolkas och snart räcker den kvarvarande befolkningen där inte ens till för att ta hand om ortens gamlingar.

Glesbygden inget för invandrare

Men är det dit Centerns fria invandrare skulle söka sig? Det skulle förvåna. Dels erbjuder inte glesbygden särskilt mycket för dem som vill förverkliga den amerikanska drömmen, att från två tomma händer jobba sig upp till välstånd och inflytande. Dels är jobben fler, och kanske också mer utmanande, i storstäderna.

Migrationsminister Tobias Billström (M) sablade genast ner förslaget med att motiveringen att hans parti är för reglerad invandring, att det skapar ett låglöneproletariet, att man måste veta vilka personer som tar sig in i landet och att Schengensamarbetet omöjliggör fri invandring.

Ursäkta mig, men Centern föreslår inte, åtminstone inte just nu, att passkontrollerna vid de 26 Schengenländernas (Sverige är ett) yttre gräns ska tas bort. De säger inte heller, i alla fall inte i det här förslaget, att det inte ska krävas visum för att ta sig in i landet för de medborgare som i dag måste ha det.

Billströms argument inte rappakalja

Vad de i all enkelhet sade var att den som vill komma hit och jobba ska få gör det. Det sägs inte heller i förslaget, men man får förmoda att generositeten kombineras med att den nyinvandrade ska försörja sig själv under en viss tid innan han omfamnas av hela välfärdssystemet.

Billströms argument emot är alltså inte ren rappakalja, men nästan. Tredjelandsmedborgare, det vill säga personer som är medborgare i ett land utanför EU, Norge, Schweiz och Island, har inte automatiskt rätt att bo och arbeta i andra EU-länder.

De som har uppehållstillstånd i ett medlemsland måste ansöka om nytt,  och kanske också arbetstillstånd, om hon flyttar till ett annat medlemsland.

Inte ens Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap, tror att reglerna omöjliggör är omöjligt med fri invandring. Men det kan kräva ett undantag på försöksbasis från Schengenreglerna, säger han.

Kommer inte förbättra det usla opinionsläget

Men hur tilltalande Centerförslaget än är kommer det inte att förverkligas, i alla fall inte under överskådlig tid. För det första är både Socialdemokraterna och Moderaterna emot. För det andra är det inget parti, utom Centern, som ser frågan som en valvinnare.

Sverigedemokraterna är det enda parti som ökat i opinionsmätningarna i höst. Och de vill strypa invandringen till ett minimum.

Ledsen, Annie Lööf. Men jag tror inte det här förbättrar Centerpartiets usla opinionssiffror. Hur härligt det än är att hjälpa människor att förverkliga sina drömmar.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM