Mystiken tätnar över ”tobaccogate”

KOLUMNISTER

Ligger den mäktiga tobaksindustrin bakom de Watergateliknande inbrotten hos tre antitobaksorganisationer i Bryssel?

Och vad har den sparkade hälsokommissionären John Dalli med saken att göra?

Mystikens slöjor ligger täta över ”tobaccogate”.

Lena Mellin Hatcitatet: ”Har hört rykten från flera oberoende personer om ett påstått sexköp i Gambia. Kan du bekräfta?” ”Du är inte bara fet och ful, du är korkad också.”
Kommentar: Jag har bestämt mig för att de som påstår att de hatar mig är ovidkommande. Jag skriver inte för dem, jag skriver för alla andra. Men min förundran är stor och jag undrar var de här människorna finns på dagarna. Inte i min ovirtuella värld i alla fall.

I måndags levererade EU:s antikorruptionsbyrå en rapport till EU-kommissionens president José Manuel Barroso.

Dagen därpå fick en av de 27 kommissionärerna, John Dalli från Malta, sparken. Han kände till, men hade inte ingripit emot, att en maltesisk företagare kontaktat tobaksbolaget Swedish Match för att sälja sina tjänster. Företagaren påstod att han kunde se till att det blev ändringar i förslaget till ny tobakslag som ska presenteras i december.

Swedish Match nappade inte på kroken utan anmälde det oblyga erbjudandet till EU.

Mindre än två dygn efter den ofrivilliga avgången, Dalli hävdar att han är helt oskyldig, görs tre nattliga inbrott i en byggnad i Bryssel där flera antitobaksorganisationer har sina lokaler. Inbrotten beskrivs som professionella, bland annat har man kopplat ur sensorer.

Bytet från inbrottet blev bland annat ett antal datorer som innehöll informationer om den nya tobakslagen.

EU-kommissionen vägrar kommentera sparkningen av Dalli annat än i ett pressmeddelande. Största möjliga tystnad råder.

Mer frispråkiga är organisationerna som drabbats av inbrotten. De framhåller bland annat att de inte är ”konspiratoriska”, vilket gör att man genast förstår att de anar konspirationer.

Och faktum är att det är få som skulle tjäna mer på att försena, och förändra, det nya tobaksdirektivet än den mäktiga och rika tobaksindustrin.

Att John Dalli försvann snett ut till vänster betyder sannolikt att tobakslagen försenas. En ny kommissionär ska först utses och sedan sätta sig in i den komplicerade frågan.

En försening erbjuder nya möjligheter att påverka utformningen av lagförslaget. Det finns fler tobaksbolag än Swedish Match som har synpunkter på innehållet.
Varje år säljs cigaretter för omkring 300 miljarder dollar. Det motsvarar drygt 2 000 miljarder kronor. Vinsterna är enorma, bara Swedish Matchs vinst de tre senaste åren är 19,9 miljarder efter skatt.

Trots att cigaretter obestridligt är farliga för folkhälsan förekommer fortfarande subventioner av tobaksodling. Trots avskräckande texter och läskiga bilder på paketen röker fortfarande omkring en miljard människor. Tobaksindustrin är kort sagt en mäktig och inflytelserik lobbygrupp.

Follow the money, följ pengarna sade Deep throat till Watergateavslöjarna Woodward och Bernstein. Vad hittar Brysselpolisen om även de följer rådet? Man har sina aningar.

FOTNOT: Inbrottet i demokratiska partiets högkvarter i Washington, USA ledde två år senare till att dem republikanske presidenten Richard M Nixon tvingades avgå. Motivet var att skaffa information om information om de politiska motståndarna.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM