Mejla

Robert Aschberg

Nya Karolinska är 47 miljarder kronor ni aldrig ser igen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det sägs att journalister ger fel bild av verkligheten och hittar på saker och ting. Tyvärr händer det ibland, även om det är långt ifrån så ofta som gnällspikarna tror.

Jag var själv ute och cyklade i min förra kolumn, som handlade om skandalbygget Nya Karolinska sjukhuset. Och det krävdes en uppmärksam läsare för att avslöja felet.

Det handlade om en enkel matematik.

Bakgrunden är följande:

När landstingsfullmäktige i Stockholm fattade beslut om skrytbygget så sattes den övre kostnadsgränsen till 14 miljarder kronor. Sjukhuset skulle alltså inte få bli dyrare än så.

Men som Svenska Dagbladets utmärkta serie grävreportage visat så har de totala kostnaderna nu rusat iväg till över 60 miljarder kronor.

60 000 000 000:-

Fundera på den ett tag. Jämför med partiernas olika politiska utspel på riksplanet. De handlar vanligtvis om blotta bråkdelar av denna enorma summa.

Det mycket omdiskuterade bygget blev alltså 47 miljarder dyrare än de lättlurade politikerna i landstinget bestämt. Pengarna har delvis gått till skatteparadis, delvis till svart arbetskraft i en stor ekobrottshärva, delvis till undermåligheter i bygget. Och sängplatserna är färre än de var på gamla Karolinska. Det rådande avtalet om drift av sjukhuset löper på 30 år, och om det inte ändras så kan det leda till att kalaset blir ännu dyrare.

I min enfald tänkte jag att eftersom det bor ungefär en miljon människor i Stockholm så får de betala nästan 5 000 kronor var i snitt för fördyringen av bygget. Men då kom ett mail från Jonas Magnusson, lärare, kyrkomusiker och fritidspolitiker i Jönköping. Han skrev:

”50 miljarder borde bli ca 50.000/stockholmare, inte 5.000?

Dvs. Du har rätt! Ännu mer rätt! Stockholmarna är lurade. Big time.”

Fel på en nolla alltså. Pinsamt. Men skam den som ger sig. Och som en ödmjuk ursäkt till läsarna kommer således här en ny, och förhoppningsvis något mer korrekt, kalkyl.

Det bor cirka 2,3 miljoner människor i Stockholms läns landsting. Om vi utgår från att 70 procent av dem betalar skatt (riksgenomsnittet) så återstår 1,6 miljoner. Delar vi 47 miljarder med 1,6 miljoner så blir det i genomsnitt 29 375 kronor per skattebetalare i Stockholms län.

29 375 per skattebetalare!

De pengarna hade nog de flesta föredragit att ha i fickan, istället för att ge till riskkapitalister och byggbolag.

Är det inte på tiden att det tillsätts en statlig haverikommission med tuffa jurister och ekonomer för att reda ut vad det är som hänt med projektet Nya Karolinska?

Pengarna är borta och jag har inga illusioner om att någon ansvarig kommer att ställas till svars. Men det finns viktiga slutsatser att dra, för den som inte vill se liknande svindyra fiaskon i framtiden.


För 29 735 kronor kan en familj med två barn betala hyran i fyra månader för en trerumslägenhet eller byta tv:n och alla vitvaror i hemmet eller åka på två veckors semester till Kanarieöarna över julen.

47 miljarder kronor är ungefär lika mycket som hela budgeten för försvar och krisberedskap förra året, eller den preliminära kostnaden för den senaste beställningen av 60 nya och toppmoderna JAS Gripen-plan.

Publisert:

LÄS VIDARE