Wolfgang Hansson

Åtalet ett hot mot Trumps presidentplaner

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ex-presidenten Donald Trumps namn nämns inte ens.

Ändå är åtalet mot finanschefen för Trumps imperium ett hot mot fastighetsmiljardären och hans planer på att försöka bli president igen.

Donald Trumps mångårige medarbetare Allen Weisselberg i rättssalen på torsdagen.
Donald Trumps mångårige medarbetare Allen Weisselberg i rättssalen på torsdagen.

Allen Weisselberg har jobbat åt Donald Trump i snart 50 år. I går fördes han in i rättssalen i New York försedd med handbojor anklagad för att ha tagit emot ersättningar från Trumps företag till ett värde av 15 miljoner kronor som han inte skattat för.

Gratis hyra av lägenhet på Manhattan, betald skolgång för barnbarn och diverse andra rejäla "fringisar" som han aktivt försökt dölja för myndigheterna.

Många av Trumps andra chefer ingick i samma bedrägliga belöningssystem men i nuläget är det bara Weisselberg som åtalas.

Av allt att döma är åtalet mot honom bara toppen på ett isberg. Åklagaren Cyrus Vance Jr är ute efter en betydligt större skalp, Donald Trump.

Åtalet är ett försök från åklagaren att få Weisselberg att berätta sanningen om Donald Trumps affärsmetoder. Vance misstänker att Trump körde med dubbel bokföring.

Inför skattemyndigheterna försökte fastighetsmiljardären minska värdet på sitt imperium i syfte att undgå skatt. Men inför bankerna försökte han blåsa upp värdet för att få låna mer pengar på så förmånliga villkor som möjligt.

Men eftersom Trump inte använder e-post eller textmeddelanden är det svårt att bevisa hur han agerat bakom kulisserna. Här gäller det att få hans nära medarbetare att skvallra.

Förre presidenten Donald Trump på väg att besöka muren mellan USA och Mexico tidigare i veckan.
Förre presidenten Donald Trump på väg att besöka muren mellan USA och Mexico tidigare i veckan.

Ökar inte chanserna

Weisselberg som hittills varit obrottsligt lojal mot Trump har skäl att fundera på saken. Om han befinns skyldig till anklagelserna kan han straffas med upp till 15 år i fängelse. Om han samarbetar med åklagaren ökar hans chanser att slippa fängelse. Han är släppt i väntan på rättegången.

Beroende på vad han eventuellt har att berätta så kan åtalet mot Weisselberg bli ett hot mot Donald Trump.

Ex-presidenten har precis dragit igång sina kampanjmöten igen. I första hand vill han hämnas på vad han ser som illojala republikaner och istället stötta mer Trumplojala kandidater till kongressvalet 2022.

Men sommarturnén är också en testballong för att se hur stödet för Trump ser ut inför presidentvalet 2024 där Trump kan ställa upp om han vill eftersom han bara fick sitta en period i Vita huset.

Att hans familjeföretag står under åtal och eventuellt kan ha fällts i domstol före valet är ingenting som förmodligen ökar Trumps chanser att bli vald.

Särskilt inte om det kommer fram nya fakta som gör att Trump själv blir åtalad. Det var rollen som framgångsrik affärsman som fick många att rösta på Trump.

Rättegången mot Weisselberg och bolaget Trump Organisation är tänkt att inledas i september. Men på grund av pandemin har det uppstått en lång kö av rättegångar som inte kunnat hållas. Därför kan det dra ut på tiden ytterligare. I det här skedet går det inte att säga hur lång tid rättsprocessen kommer att ta.

Trump säger ja

Men med tanke på överklaganden och annat så är risken uppenbar att rättsprocessen fortfarande pågå och kanske till och med utökats med nya åtal när valrörelsen inför 2024 drar igång på allvar.

Politiska bedömare i USA tror att Trump kan reagera på ett av två sätt.
Hotet om åtal får honom att fatta beslutet att inte ställa upp 2024 eftersom risken att han ska förlora är alltför stor.

Den andra falangen tror att Trump kan triggas av vad han ser som försöken att "sätta dit honom". Att det kan övertyga honom om att ställa upp.

Trump har hittills mellan raderna låtit förstå att han kanske planerar ett nytt försök att bli president men att han tänker fatta beslutet längre fram.
När ex-presidenten lät sig intervjuas av sin favoritreporter Sean Hannity på Fox News häromdagen svarade Trump "ja" på en direkt fråga om han bestämt sig. Men han berättade inte vad han kommit fram till.

Däremot kan man ju tolka det här svaret på frågan om han är redo att ge sig in i striden igen som att han faktiskt tänker ställa upp 2024.

– Det är inte så att jag vill, säger Trump i Fox-intervjun. Landet behöver det. Vi måste ta hand om vårt land. Jag vill inte, är det roligt att ständigt slåss? Konstant slåss? Jag menar att det vi åstadkommit är väldigt viktigt.

Slåss kan Trump. I sina utskick från Save America-organisationen anklagar han "vänsteråklagarna i New York" för att bedriva en häxjakt mot honom. I USA väljs distritksåklagarna och Vance är demokrat.

Men det är nog även många republikaner som hoppas att åtalet kan få Trump att avstå.

Publisert: