Mejla

Lena Mellin

SCB måste byta ut Evry

Lena Mellin: Siffror som inte är exakta är värdelösa

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Siffror som utger sig för att vara exakta in till sista decimal, men inte är det, är värdelösa.

Därför måste SCB bryta med företaget som gjort fel. I flera år.

Det positiva man kan säga om haveriet på SCB är att de slog larm om det så fort de själva upptäckte det, för en månad sedan.

Det sämsta är att den på SCB som tecknade avtalet med den nordiska IT-jätten Evry inte kan ha varit någon stjärna på området.

Därför sitter statistiknissarna på Statistiska Centralbyrån, SCB, nu och räknar om de så kallade nationalräkenskaperna, det vill säga hur bruttonationalprodukten, BNP, utvecklas.
 
Det kan låta som ett mindre problem men är det inte. De kvartalsvisa BNP-siffrorna visar det totala värdet av allt som produceras i landet och hur den utvecklingen ser ut.

Det är i sin tur en inte oviktig del av samhällsplaneringen som alltså riskerar att bli fel så länge den bygger på SCB:s felaktiga siffror från 2018 och framåt.
 
Problemen med SCB:s upphandling är två. Det ena är att felet förstorats under avtalets längd. Först skulle Evry samla in 20 procent av uppgifterna till arbetslöshetsstatistiken, för att nu stå för hälften av dem.

Det andra är att bolaget fick mer och mer betalt beroende på hur många uppgifter de samlade in. En dubblering gav 24 gånger mer betalt. Gissa om de var intresserade av att samla in så mycket som möjligt?

”Vi hjälper våra kunder att skapa nytta genom varje lösning vi är delaktiga i”, skriver Evry på sin hemsida.

I det här fallet blev det dock tvärtom. Komplett onytta.

Häv avtalet, säger jag. Ingen kommer att lita på deras siffror i den här genren innan det är gjort.

Evrys call center ligger avskilt i källaren på huvudkontoret i Solna.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Larmet: Så pressade Evry fram felaktig SCB-statistik

ÄMNEN I ARTIKELN

Sifferskandalen på SCB

Lena Mellin

SCB, Statistiska centralbyrån

Tieto Evry (tidigare Evry)