Mejla

Lena Mellin

Löfven till svenska folket: Skärp er

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Stefan Löfvens budskap till svenska folket är kärvt.

Skärp er.

Gör din plikt.

Den som kan arbeta ska jobba. Ta ansvar för vad du säger. Stå upp för det du tycker är rätt.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Statsminister Stefan Löfven.

Ett dygn försenad höll Stefan Löfven sitt stora tal på Socialdemokraternas partikongress i ett blåsigt Göteborg, minuterna efter han omvalts som partiordförande för ytterligare fyra år.

Tonen i talet skiftade mellan ytterligheterna. När Stefan Löfven talade om terrorattentatet i Stockholm i fredags bröts rösten när han konstaterade att några aldrig kommer att få höra sina älskades röster igen. Då var han tvungen att ta en paus. Rart.

Men när han övergick till att tala om demokratin och alla människor ansvar för ett bra samhälle blev statsministern barsk. Riktigt barsk till och med.

I politiska kretsar finns en ofta upprepad sentens som lyder att ”demokratin måste erövras varje dag”. Under normala omständigheter kan det låta lite högtravande. Men i kölvattnet efter den mycket långa raden av fullbordade terrorattacker i och utanför Europa påminns vi med skärpa om att så faktiskt är fallet.

Demokrati är ingenting som kan tas för givet. Den kan försvinna snabbare än man vill tro. Den kräver daglig skötsel. Historien innehåller alltför många bevis för motsatsen, ett av de värsta är Nazi-Tyskland.

Eller som Stefan Löfven uttryckte saken:

– Jag vägrar att se demokratin som ett system där förtroendevalda ska producera politik och medborgarna konsumera.

Delaktighet är demokratins viktigaste näringsämne. Det som känner sig långt utanför kan lätt få för sig att den inte vill vara med. Det gör alltför många i dag.

Vi måste försöka förstå varandra och ta ansvar för i vilken ton vi för fram det vi vill säga i, tycker Löfven. Det kravet är så starkt att det är en plikt, säger han. Man ska behandla andra som man vill själv vill bli behandlad.

– Gör din plikt mot samhället och mot dig själv, sade han.

Den som kan arbeta ska jobba, slog statsministern fast. Fair enough, det är ingen orimlighet.

Det är inte bara gammelsvenskar som måste skärpa sig och ta ansvar för samhällsandan. Det måste även de nya svenskarna göra sade statsministern.

Samhället ska erbjuda möjligheter som att lära sig svenska, göra praktik, bygga skolor och utbilda till bristyrken.

– Men vi ska också ställa kraven. Gör dig anställningsbar. Kom dit jobben finns. Gör rätt för dig, sade Löfven.

Ord och inga visor, som ni märker.

Samhället står aldrig still. Det utvecklas hela tiden och det är människorna som bestämmer i vilken riktning det ska gå.

I Sverige har vi uppskattat friheten, jämställdheten och närheten mellan människor. Men om vi låter terroristerna vinna mer terräng än de redan har gjort riskerar det att bli värden som vi kan titta oss i månen efter.

Det var, såvitt jag förstår, det Stefan Löfven ville säga med sitt tal. Men det jobbet kan varken han, någon annan minister eller riksdagen göra ensam. Det kräver en insats av oss alla.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM