Mejla

Lena Mellin

Hon ska bli hela Sveriges solstråle

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

MALMÖ. Centern har lagt fast en ny strategi.

Annie Lööf ska bli hela Sveriges lilla solstråle.

Hon ska peka på problem – men föreslå positiva lösningar.

Under fyra dagar kongressar Centerpartiet i ett för närvarande ganska blåsigt Malmö. Men det är inte bara här det rör på sig, svensk politik har under det senaste året varit stökig, ibland på gränsen till kaotisk.

Ett av de få partier som gått stärkt ur turbulensen är Centern som i dag enligt opinionsmätningarna har dubbelt så många sympatisörer som i valet 2014.

Arbetssegern kan till stora delar tillskrivas C-ledaren Annie Lööf som envist hållit fast vid budskap om närodlad politik, småföretag och trygghet.

Men nu har partiet ytterligare vässat profilen i kampen om väljarna. Det ska peka på problem men inte stanna där. Centern ska också vara optimistisk, peka ut framåtriktade lösningar på de bekymmer som Sverige står inför.

Annie Lööf ska helt enkelt bli hela Sveriges solstråle. Den som inte väjer för problemen men som inte heller tycker att de är olösliga.

Tanken är inte dum. Det finns för närvarande en gnällighet i svensk politik som stundtals kan bli prövande.

Moderaterna har gnytt i flera år och riskerar att fastna i gnällträsket om inte den nye partiledare Ulf Kristersson snart hittar en motmedicin.

Sverigedemokraterna ska vi inte tala om. Hela deras retorik går, liksom andra nationalisters, ut på att framställa Sverige som om vi står på kanten till avgrunden. Systemkollapsen är nära.

Det är givetvis inte sant. Det saknas dock inte saker att ta itu med, fullkomligheten har ännu inte uppnåtts någonstans i världen.

Annie Lööfs inledande tal på stämman, och besked på den efterföljande presskonferensen, låg helt i linje med den nya strategin.

I talet avslöjade hon att Centern i sin skuggbudget, som presenteras på onsdag, under tre år vill satsa fyra miljarder mer än regeringen på underhåll av järnvägen, framför allt får att få bukt med förseningarna.

2,5 miljarder går till järnvägsnätet som helhet. 1,5 miljarder öronmärks för upprustning av regionala och lokala järnvägar. 69 av dessa sträckor riskerar att helt stängas eller få kraftiga hastighetsbegränsningar om inget görs inom den närmaste tiden.

Lööf presenterade alltså Centerns lösning på ett problem som nästan alla tycker är akut, att tågen inte kommer fram i tid.

Ett annat problem som Annie Lööf uppmärksammade är demonstrerande nazister. Nordiska motståndsrörelsen, NMR, tågade i Falun 1 maj, i Almedalen under politikerveckan och ska demonstrera i Göteborg under bokmässan på lördag.

Många har med rätta ifrågasatt polisens räddhågsna attityd mot NMR. De har ofta fått demonstrationstillstånd precis på de tider och de platser de önskat.

Yttrandefriheten är grundlagsfäst i Sverige. Man får tycka nästan vad som helst, hur dumt det än är.

Men det innebär inte att man får demonstrera var, när och hur man vill. Centern vill nu att man undersöker om gällande lagstiftning är för dunkelt formulerad för att polisen ska kunna ingripa mot nazistsymboler som NMR:s tyrruna i demonstrationståg. I så fall ska lagen om hets mot folkgrupp skärpas.

Lööf vill också att polisen ska ha bra verktyg för att korta eller ändra demonstrationsvägar och flytta avmarscher till en annan tid. Om gällande lag inte fungerar ska också den ändras.

Båda är tänkbara lösningar på ett problem som ökat i omfattning i takt med att de svenska nazisterna flyttat ut mer av sin verksamhet på gatan. Med flathet kommer man inte långt mot råbarkade sällar som bland annat vill hänga politiker och journalister i lyktstolpar.

Foto: KRISTER HANSSON

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Annie Lööf om SD: En oanständig hantering

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Annie Lööf

Politik

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Lena Mellin

Nazism