Lena Mellin

Löfven måste backa

Annars hotar fullskalig regeringskris

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stefan Löfven måste backa. Annars har han en fullskalig regeringskris på halsen.

Det står sannolikt inte på önskelistan.

Konflikten mellan regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna om migrationspolitiken har en lång historia

Ingen kan glömma dåvarande språkröret och ministern Åsa Romsons tårar då hon och Stefan Löfven meddelade regeringens beslut att täppa till gränserna efter flyktingvågen 2015.

Men nu har konflikten eskalerat till nya nivåer sedan statsminister Stefan Löfven i en intervju i Sydsvenskan meddelat att Sverige måste halvera flyktingmottagandet jämfört med i dag.

Det är inte hela regeringens uppfattning och på Facebook går språkröret och miljöministern Isabella Lövin (MP) till attack mot Stefan Löfven.

Det gör också rader av andra miljöpartister i något som måste uppfattas som en samordnad aktion från ett av regeringens partier mot ett annat.

Det saknar motstycke. Bråk brukar hållas internt, inte inför öppen ridå för en potentiell miljonpublik i sociala medier.

För Stefan Löfven återstår bara en sak. Det är att backa från uttalandet, vilket han sannolikt inte kommer att göra.

 

Det andra är att säga att han inte sagt det han sa som statsminister utan som S-ledare.

Det senare verkar vara försvarslinjen från Löfvens stab. Han uttalar sig dock för Sverige i artikeln, inte för Socialdemokraterna. Och han utvecklar resonemanget i sex återgivna citat.

Försvaret klingar ihåligt, om ni frågar mig.

Den djupa sprickan mellan regeringens båda partier, S och MP, om migrationspolitiken är den djupaste sedan regeringen tillträdde i slutet av januari.

Det är tydligt att MP bestämt sig för att för en gångs skulle sätta klackarna i backen. Och det rejält. Jag skulle säg att de inte har något att förlora -


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE