Mejla

Wolfgang Hansson

Hur ska komikern tackla Putin?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Volodymyr Zelenskij under installationsceremonin.
Volodymyr Zelenskij under installationsceremonin.

KOLUMNISTER

Som skådespelare har han redan haft rollen. Frågan är om Volodymyr Zelenskij kan axla presidentämbetet i Ukraina på riktigt.

Det är skillnad på att skämta om Vladimir Putin och tampas med honom i verkliga livet, mitt i ett pågående krig.

Hela historien om den 41-årige advokaten som blev komiker och sedan president är som hämtad ur ett filmmanus. Ett av de tillfällen då ordspråket "när verkligheten överträffar dikten" känns motiverat att använda.

Zelenskij hade en roll som lärare i en satirisk tv-serie. Rollfiguren lägger ut ett argt inlägg på sociala medier där han gör utfall mot korruptionen i landet. Klippet blir viralt och resulterar i att han blir vald till landets president.

När Ukraina gick till presidentval i verkliga livet i april ställde Zelenskij upp under samma partinamn som tv-serien, Folkets tjänare, och vann en jordskredsseger trots att han helt saknar politisk erfarenhet. Han vann med 73 procent av rösterna mot den sittande presidenten Porosjenko.

Zelenskij inledde med en rivstart när han i dag svors in som president. Första åtgärden var att upplösa parlamentet i syfte att utlysa nyval. Det var ett av hans vallöften. Under valrörelsen kallade han parlamentet för "en grupp människor som bara är intresserade av att berika sig själva".

Inga intervjuer

Han behöver också ett nytt parlament som inte är lojala med den gamle presidenten för att kunna driva igenom sin politik.

Exakt hur den ser ut är det ingen som vet. Zelenskij vann inte valet genom att ge en rad konkreta vallöften. Efter valsegern för en månad sedan har han inte gett några intervjuer eller policyförklaringar.

Rent allmänt lovade han att försöka avskaffa den utbredda korruptionen. Han lovade också att fixa fred i det pågående kriget mot Ryssland i östra Ukraina men utan att specificera hur det skulle gå till.

Att var tredje ukrainare ändå lade sin röst på honom säger en del om hur lågt deras förtroende för traditionella politiker sjunkit.
I dagens installationstal sade Zelenskij att hans högsta prioritet är att få slut på kriget i östra Ukraina som drivs på av Ryssland som ett sätt att straffa Ukraina för att de försöker lämna Rysslands intressesfär och i stället bli medlemmar av EU och Nato.

Eftergifter

Hittills har 13 000 människor dödats i striderna. Ryssland har också i strid med internationell rätt annekterat halvön Krim från Ukraina.

– Jag är redo att göra allt för att våra hjältar inte ska behöva dö där, säger den nyvalde presidenten. Jag är redo att ge upp min popularitet. Jag är redo att förlora mitt ämbete, bara vi får fred.

Det kan tolkas som att han är villig att göra eftergifter till Ryssland trots att han i andra sammanhang gett motsatta signaler.

Zelenskij har tidigare sagt att han vill få till en nystart i relationen med Ryssland. Hur den ska se ut är oklart. Ingen företrädare för Ryssland var inbjuden till installationsceremonin. Putin har heller inte gratulerat den nye presidenten.

Zelenskij höll hela sitt tall på ukrainska, trots att landet är tvåspråkigt. Enda gången han växlade till ryska var när han krävde att Ryssland måste frige alla ukrainska fångar. Uppenbarligen ett budskap direkt riktat till president Putin.

Djärv vision

Ukraina är den svaga parten i konflikten och har inte mycket att sätta emot Rysslands aggression. Västvärlden tvekar numera inför den ekonomiska och politiska kostnad det innebär att stötta Ukraina i sina frihetssträvanden.

Den ryske presidenten har redan försökt testa sin nya ukrainska kollega genom att lova utfärda ryska pass till alla ukrainare i den krigshärjade östra delen. Det lär följas av fler utmaningar som Zelenskij måste svara på.

Hur han lyckas hantera Putin kommer att vara en viktig faktor för hur framgångsrik han kan bli som president.

Zelenskij har också ställt upp en ny djärv vision som är en utmaning för alla ukrainare.

Som Island i fotboll

– Vi måste bli som Island i fotboll, som Israel när det gäller att försvara vårt land och som japaner när det kommer till teknologi.
En minst sagt ambitiös framtidsvision för ett folk som förutom en mördande vardagskorruption dessutom stått under Rysslands tumme de senaste årtiondena.

Imponerande är dock att Ukraina trots sin unga demokrati lyckades genomföra ett fredligt och ordnat maktskifte efter ett val. Istället för de brinnande barrikader och dödsoffer som föregick det förra regimskiftet.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ukraina

Ryssland

Vladimir Putin