Din nakna kropp visas upp på nätet – och förövarna går fria
Dina blottade bröst, ditt kön. Bilder och filmer på när, oftast, en kvinna, har sex.
Får din bittre ex-älskare sprida bilderna till andra?
Nej, säger nya lagen om olaga integritetsintrång. Inte utan ditt godkännande. Men nätet är snudd på laglöst land. Och nya lagen är, än så länge, ett fiasko. Där färre än en promille av de polisanmälda brotten ens når rättegång.
Himmel och helvete. Sociala medier med AI och techutveckling är verkligen både och. På ena sidan: Goda initiativ som verkar för demokrati och mångfald som facebookgruppen #jagärhär - som engagerar fler än 72 000 användare som organiserat går in och öser kärlek där det behövs, när någon utsätts för hot eller hat i sociala medier.
Som i veckan när nazistiska NMR trakasserade Fotografiskas fotoutställning i Almedalen, om Förintelsens offer, blockerade ingången och skrek ”jävla historiemytomaner”, så gick #jagärhär in och supportade Fotografiskas facebooksida med massor av kärlek, precis som de brukar göra, när olika personer, företag eller organisationer utsätts för hat och hot i sociala medier.
På andra sidan utvecklingen har vi fortsatta näthot, filterbubblor och deep fakes – när videos med hjälp av AI förvanskas så att det som en person till synes säger på en video, är något hen aldrig har sagt i verkligheten. Ett fenomen Sverker Janson, forskningsledare vid RISE, som samordnar AI-forskningen i Sverige, menar leder till konsekvenser också i våra rättegångar: ”Vi kommer inte kunna använda bilder, ljud och video som bevismaterial längre”, kommenterade han till SVT tidigare i år.
Nu i veckan kom det kanske mest idiotiska användningsområdet av AI hittills (Obs! Sjukt när det finns så mycket klokt och viktigt man kan ha AI till): Fotoappen Deepnudes, där du kan lägga upp en valfri bild eller video på en kvinna, och tadaaa - med ett knapptryck och hjälp av lite artificiell intelligens - så strippar appen av önskad kvinna på kläderna och presenterar en nakenversion.
Och ja, appen, är som av en slump, enbart utvecklad för att strippa kvinnor nakna. Lägger du upp en bild på en man så får han en naken vagina. Efter massiv kritik i veckan i sociala medier, var nyhetssajten Vice först med att berätta att appen, efter bara några veckor, nu plockas ner av sin grundare. Men andra varianter lär säker ploppa upp. Och redan har många kvinnliga stjärnor som Gwyneth Paltrow och Shania Twain varit med om att falska porrbilder sprids av dem på nätet.
Vad som gör mig arg: Hur sociala medier tillåts bli ett laglöst land för hot och hat – och hur lagstiftningen och rättsväsendet aldrig tycks hinna ikapp med utvecklingen. På riktigt, vem ska orka eller våga göra sin röst hörd, i framtiden?
I förlängningen, vem ska ens våga ha sex i framtiden? Många hoppas jag, för lusten, folkhälsan och fortlevnaden av människosläktet.
Men på riktigt, vem har rätten till din nakna kropp idag? Hur vet du att den person du har sex med, inte i smyg spelar in en film på dig? Eller ja, för den delen fejkar ihop en sexfilm med din kropp.
Lugna puckar, nu har vi ju lagen om olaga integritetsintrång, just för att skydda dig från hämndporr, att besvikna ex-partners ska lägga ut intima bilder eller videor på dig till resten av världen att beskåda, utan din tillåtelse. Eller ja, lagen är ju tydlig, men tyvärr, ser vi som så ofta, mycket stora problem att nå fällande domar när det kommer till brott på nätet. Eller ens att fallen ens får en prövning i domstol.
Av polisanmälda fall av hat och hot på nätet, läggs skrämmande 96 procent av fallen ner av polis och åklagare. Men för nya lagen om olaga integritetsintrång är siffrorna långt mycket värre. När SVT granskade antalet polisanmälda fall enligt den nya lagstiftningen, efter ett år i bruk, hade drygt 1100 fall polisanmälts, men bara 9 fall prövats i rättegång. Det är alltså inte ens en promille av fallen.
Vad blir våra lagar, vår demokrati och vårt rättsväsende värt – om inte ens en promille av de anmälda brotten når våra domstolar?
Jag har sett fall där det inte är någon tvekan om att nakenbilder som spridits till flertalet andra i syfte att skada personen på bilderna, utan medgivande av den utsatta personen. Ändå läggs fallen ner.
Och som Jan Olsson, IT-brottsspecialist på NOA, polisens nationella operativa avdelning, själv säger till SVT om olaga integritetsintrång:
– Alla Sveriges 30 000 poliser känner inte till rubriceringen och vet inte att de kan utreda den.
Ja, då blir det svårt…
Jag tvivlar inte på att polisen vill göra ett bra jobb. Men uppenbarligen tryter både resurser och kompetens.
Enda ljuspunkten: Domen som föll i Eskilstuna tingsrätt häromveckan, för brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor, den så kallade BBS-lagen. Där en man som verkar som administratör i Facebookgruppen ”stå upp för Peter Springare” lät kommentarer med grov hets mot folkgrupp stå kvar, länge. Och nu blev han alltså dömd till villkorlig dom och böter för att inte ha raderat kommentarerna.
Det är ett steg i rätt riktning.
Folk som begår brott måste ta ansvar för sina handlingar.
På nätet precis som i resten av verkligheten.
Vi måste ha ett samhälle och rättssystem som klarar av att hantera brottsligheten. Nätet kan inte få vara ett laglöst land. Det är inte hållbart för framtiden.