Mejla

Lena Mellin

Nu struntar Lööf i alla andra

Hyllar anständighet Bygger självförtroende Attackerar Alliansen

Publicerad:
Uppdaterad:

KARLSTAD. Nu är det Centern och bara Centern som gäller.

Annie Lööf har lagt alla andra hänsyn åt sidan.

Och det betalar sig.

När Annie Lööf blev partiledare hade Alliansen suttit i regeringsställning i fem år.

När den förlorade valet hade hon varit partiledare, näringsminister och departementschef i tre år.

I fyra år kamperade hon med kamraterna i M, L och KD i opposition. Annie Lööfs politiska liv är alltså i hög grad präglad av att Centern är en del av Alliansen.

Efter flera framträdanden på senare tid, bland annat inledningstalet här på centerstämman i Karlstad, står det glasklart att det är en svunnen tid. Lööf har gett Alliansen på båten. För all framtid.

Nu är det Centern, Centern, Centern som gäller.

I Alliansen myntade Lööfs företrädare som C-ledare Maud Olofsson uttrycket ”alla ska vinna, alla ska bidra”. Det betydde i klartext att partierna fick hacka i sig en del för att i andra vinna framgångar.

Det behöver inte Annie Lööf och Centern bry sig om längre. De kan oblygt kräva vad de vill utan att ta hänsyn på samma sätt som tidigare. Bekvämt.

Annie Lööf har alltså på kort tid gått från att vara en i en kvartett till att agera som en kryssningsmissil för Centern.

Hon vill inte bara, bildlikt talat, skjuta ner mottståndet. Hon vill också nå målet, att förverkliga Centerns politik.

Det har hittills betalat sig. Dels i det förslag till statsbudget som nyligen lades på riksdagens bord. Utan också i väljarbarometrarna. I valet förra året stöddes C av 8,6 procent av väljarna. Nu är siffran 9,9 procent, enligt väljarbarometrarna, omkring 85 000 fler.

Budskapet och framgångsreceptet är inte jättekomplicerat. Det handlar om klimatet, landsbygden, jämställdheten och om att vara ett anständigt parti. Det tryckte Annie Lööf på flera gånger under sitt tal på C-stämman.

– Vi halar inte mångfaldens flagga, vi hyllar den, sade Lööf i en av många pikar till de förra Alllianskamrater och deras samarbetspartners.

Men ett anständigt parti handlar i C-tappning inte bara om att stå upp för mänskliga fri- och rättigheter och slutna avtal. De handlar också om att ha rätt.

– Centern står upp för vissa saker ”inte för att det alltid är lätt, utan för att det är rätt, som Annie Lööf uttryckte saken.

Vad uppnår man med det förutom att möjligen bygga bilden av Centern som trovärdigt i väljarkollektivet. Jo, man bygger stolthet, internt.

Centern är inte bara framgångsrikt. De har också rått, enligt Lööf. Kan det bli bättre? Knappast för en centerpartist.

Centern samlade i början av 1970-talet en fjärdedel av väljarna. Då var det motståndet mot kärnkraften som partiets stora fråga.

Nu är frågespannet vildare. Men känslan, och uppfattningen, av att ha rätt är densamma.

Annie Lööf har valt väg. Det är Centern som gäller, inte hänsynen till några andra partier.

– Vi viker inte ner oss som speakern i inledningsprogrammet sade.

Nej, det verkar inte så. Och det verkar betala sig.

Det här är Lena Mellin 00:25

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM