Mejla

Lena Mellin

Ett gränslöst haveri för SD

Åkesson kan inte ens hålla ordning på sin pressavdelning

Publicerad:
Uppdaterad:

Det pr-mässiga haveriet för Sverigedemokraterna saknar gränser.

Jimmie Åkesson var ingen hjälte, varken gripen eller deporterad av de illasinnade turkarna.

I onsdags reste SD-ledaren Jimmie Åkesson till Turkiet för att vid gränsen mot Grekland dela ut flygblad till de tusentals flyktingar som samlats där.

Budskapet var det vanliga, Sverige är fullt. I det glesbefolkade landet i norr finns det inte plats för fler.

Under fredagen skulle Åkesson åka hem. Enligt pressmeddelanden från partiets avdelning för pressfrågor greps SD-ledaren på Istanbuls flygplats för att sedan, enligt turkiska CNN, ha deporterats.

SD-ledaren skulle alltså ha förts bort med tvång och våld efter sina hjältemodiga insatser, för vad är oklart, i de turkiska gränstrakterna.

Allt var såklart fel. Det av SD påstådda gripandet skulle ha ägt rum innan Åkesson ens kommit till flygplatsen. Och någon deportation var det självfallet inte heller frågan om.

I stället fördes han åt sidan vid passkontrollen och flög sedan till Köpenhamn för vidare befordran hem till Sölvesborg.

Jimmie Åkesson på Istanbuls flygplats.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson på Istanbuls flygplats.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson på väg hem från Turkiet.

Det pr-mässiga haveriet saknar gränser och är så pinsamt för Sverigedemokraterna att man knappt vill tänka på det.

Partiet är enligt opinionsmätningarna Sveriges största eller näst största. Åkesson vill styra landet, helst med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor, M respektive KD.

Men sin egen pressavdelning tycks han inte kunna hålla ordning på. Om medborgarna känner sig oroliga för att lämna över viktigare saker än pressmeddelanden till Åkesson och hans parti är det inte konstigt, snarare helt naturligt.

Hela manövern med flygblad till flyktingar är en favorit i repris från flyktingkrisen 2015. Redan då var Sverige fullt enligt de hjältemodiga Sverigevänner som delade ut flygblad även då.

Nu tror SD att de ännu en gång slagit vakt om nationen och värnat territoriet. Det är självklart inte så, den som flyr för sitt liv tar inte någon större notis om flygblad, skulle jag tro. De har annat att tänka på.

Den hjältegloria som presschefen Henrik Gustafsson och hans medarbetare ville skulle stråla från Jimmie Åkessons huvud tändes aldrig.

De elaka turkarna, som bröt avtalet med EU om att hålla flyktingarna borta, lade visserligen märke till honom. Men inte mycket mer. Inget gripande, ingen deportation. Bara ett gränslöst haveri.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

LÄS OCKSÅ

Vad var det som egentligen hände i svensk politik hösten 2018?

LÄS OCKSÅ

Spelet om makten: Så dödade Löfven Alliansen

LÄS OCKSÅ

Spelet om makten: Reinfeldts stora projekt rasade ihop – inför öppen ridå

LÄS OCKSÅ

Spelet om makten: Så dödade Löfven Alliansen

Av: Lena Mellin

Publicerad: