Mejla

Britta Svensson

Vilken sommar får Sveriges äldre?

KOLUMNISTER

Det är du som avgör det.

Stig åt sidan på trottoaren, så har du redan gjort en stor insats.

Jag blir utskälld när jag skriver om 70-plussarnas ensamhet i isoleringen. Den ska helst inte finnas, och gör den det, ska den inte synas. Och syns den, då ska vi veta att den är nödvändig, punkt slut.

Ingen vet detta mer in på skinnet än 70-plussarna själva. Vi äldre är livrädda för viruset, för att bli sjuka och dö. Vi förstår att vi ska vara försiktiga.

Det som många saknar är hänsyn, omtanke och hjälp från omgivningen när vi nu måste genomlida detta.

Den enkla sak som flest tar upp i mejl till mig och på sociala medier, är yngre människors oförmåga att väja på trottoarer, stigar och gångvägar.

Det är den äldre som får kliva ut i gatan, i skogen eller i diket. För på den fina, släta gångytan vill tre 30-åringar gå i bredd.

Det är så onödigt. Om du som är yngre gör en så enkel sak som att stiga åt sidan, känner sig den äldre människan sedd, omfattad av omtanke och hjälpt en bit på vägen i en tillvaro som ibland har blivit oöverstigligt svår.

Så varför inte bjuda på den lilla gesten? Den kostar dig ingenting.

Alla som i sommar tänker på att underlätta för 70-plussarna gör en stor insats.

För det blir svårt.

Som äldre som ska resa uppmanas man nu att ringa bussbolaget, SJ eller färjan i förväg för att förvissa sig om social distansering och möjlighet att tvätta händerna.

Man kan just tänka sig hur det kommer att gå. 500 ressugna yngre kommer att ta upp allt syre, och inte en kotte kommer att bry sig om de tio äldre som också vill få plats.

Det är inte den enskilde som ska ta det här ansvaret, utan företagen det gäller. Annars fungerar det inte.

Som 65-åring är jag extremt försiktig, och flyr ofta från affärer, apotek och andra ställen för att jag står inte ut med trängseln. De få ställen som verkligen har ordnat det bra för alla får en guldstjärna av mig.

För de finns. De har tänkt igenom situationen grundligt från början. De sätter upp tydliga skyltar och markeringar på golvet för att få alla att stå och gå rätt. De får till ett flöde och ett tänk bland kunder och besökare som gör att nytillkomna faller in i rätt beteende.

Då kan man slappna av och njuta en stund, även som räddhare på vift.

 

Med tanke på framtiden måste det byggas upp en smittsäker infrastruktur, som gör samhället mer robust och motståndskraftigt. Vi har stor glädje nu av sådant som redan finns. Utegym. Betalkort som man kan blippa. Matvaruaffärer som fått det att fungera med hemleveranser och avhämtning av färdigpackade kassar. Apotek där man kan beställa och betala på nätet, och sen snabbt hämta upp påsen, när näthandel tar för lång tid.

Ni räddar min och många andras tillvaro.

Många mejlar mig nu om sådant de inte kan skjuta upp längre. Besök hos optikern. Tandhygienisten. Frissan. Skoaffären.

Ärenden med fysisk närhet. Hur gör man? Många tycker att lösningen är användning av munskydd. Det är en bra idé som borde prövas. 

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Ordnar coronasäkra aktiviteter

  • Stockholms stad ordnar så de som bor på äldreboende ska kunna träffa sina anhöriga på ett säkert sätt utomhus i sommar. För dem som inte har äldreboende satsar man på coronasäkrade utomhusaktiviteter för äldre i sommar.
  • Jag får ett mejl från Folkets Hus i Uddevalla, som har ordnat ett bokkafé för 70-plussare, Fröken Folkes Fik, med avstånd mellan borden. ”Social samvaro med fysisk distans, och omsorg om varandra”, skriver verksamhetschef Simona Olofsson.
  • Jag läser alla mejl, och svarar på så många jag hinner. Ni som delar era erfarenheter och synpunkter är ovärderliga. Till den här kolumnen fick jag kloka ord från bland andra Margareta, Pia, Irene, Eva, Marianne, Barbro, Anders och Louise. 

Av: 

Britta Svensson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset