Förbjud våldsbrottslingar att gå i demonstrationer

Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
KOLUMNISTER

Nazisterna har lagt ut en video på nätet från sin demonstration i Göteborg i söndags, ett slags förövning till den planerade manifestationen under bokmässan.

Det obehagligaste är inte att de skanderar "Dan Eliasson – folkförrädare" och "Erik Nord – folkförrädare" även om det innebär indirekt dödshot mot rikspolischefen och polischefen i Göteborg. Nazisterna ska ju, om de tar makten, införa dödsstraff för förräderi.

Det obehagligaste är heller inte att Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg i sitt tal sa om poliser och journalister:

– Jag har svårt att se hur lyktstolparna ska räcka till!

Applåder från de 50 till 100 åhörarna.

Lindberg la till:
– Detta menar jag förstås rent metaforiskt.

Nej, det obehagligaste är hur en av nazisterna säger till en så kallad dialogpolis, en polisman på plats för att lugna situationen, tala med demonstranter och motdemonstranter och upprätthålla ordningen utan våld.

Nazisten: Vi går dit vi vill.
Polismannen: Vi kanske vill hjälpa er?
Nazisten: Vi vill inte ha er hjälp.

Tydligare blir inte demokratins dilemma. Nazisterna genomför en demonstration som saknar tillstånd. Polisen skyddar dem så att de kan marschera genom staden och skandera att polisernas chefer är folkförrädare. Poliserna skyddar mötet på torget där nazisternas ledare säger att lyktstolparna inte kommer att räcka till – för poliserna.

Nazisterna vill garantera säkerheten själva. Simon Lindberg säger i högtalaren över Gustav Adolfs torg att de inte som polisen är nödgade att behandla vänsterliberaler med silkesvantar.

Så vilar ett konstant hot över omgivningen där nazisterna marscherar fram.

Samtidigt är det orimligt att förbjuda åsikter. Att stötande tankar framförs är beviset för att yttrandefriheten fungerar.

Sverige är inte ensamt om problemet. I Tyskland lät Düsseldorfs överborgmästare Thomas Giesel släcka ljusen i stadshuset och andra offentliga byggnader när högerextrema demonstrerade i staden. Den federala förvaltningsdomstolen har nu förklarat borgmästarens aktion för olaglig: stadens högste ämbetsman får inte agera så att han påverkar de politiska valen.

Så vad kan demokratin göra?

En del amerikanska delstater berövar dömda brottslingar deras politiska rättigheter, vissa delstater under fängelsevistelsen, i andra kan rätten att rösta dras in permanent.

Systemet är inget jag sympatiserar med, det är lätt att se hur det kan missbrukas. Men det kanske finns varianter. Personer som är dömda för våldsbrott kanske ska förbjudas att delta i demonstrationer en viss tid efter domen?

Det borde vara möjligt med tanke på att man kan portförbjuda huliganer från fotbollsarenor.

Jag har ingen statistik men jag misstänker att nazisternas demonstrationer skulle bli väsentligt mindre och inte så hotfulla med en sådan lag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nazism

Göteborg

Politik