Mejla

Hanna Olsson Berg

Tjejerna glömmer aldrig att tänka på sina kroppar

KOLUMNISTER

Men jag är tjock alltså PÅRIKTIGT tjock.”

Så skriver en av alla unga tjejer som svarar efter att jag har twittrat om en undersökning som ­presenterats i ”Aktuellt”. Studien bland 8 000 svenska skolbarn handlar om skev kroppsuppfattning hos unga och särskilt hos tjejer.

Bland annat kommer det fram att varannan 15-årig tjej tycker att hon är för tjock - trots att det i många fall inte stämmer (ska man lita på BMI är 12 procent över­viktiga).

Var femte 13-åring har bantat för att bli smalare.

Reaktionerna strömmar in efter mitt torra Twitter­inlägg. Unga tjejer som sprider mitt inlägg, men som också lägger till brasklappar som ”dock är jag tjock”.

Även de män som twittrar om undersökningen känner sig tvungna att skicka med en brasklapp. Den låter mer såhär: ”Vissa är tjocka dock. Det får man inte glömma!”.
 

Jag lugnar dem, tro mig: Tjejerna glömmer aldrig att tänka på sina kroppar och om de duger. De glömmer inte att se på sig själva som något som måste vara fint i andras ögon.

De tjejer jag har känt ­under min uppväxt som har haft ett sunt förhållande till mat och vikt är lätträknade. Det är långt ifrån alltid det går över när de är vuxna.

I den utmärkta podden ”Konversation” pratar skåde­spelarna Bianca Kronlöf och Ann Petrén om smalhetskravet i teatervärlden.

Det Bianca Kronlöf b­eskriver från Dramaten är närmast en ätstörnings­kultur, många rasar i vikt när de börjar jobba på t­eatern. Av alla som Bianca Kronlöf gick scenskolan med var det två tjejer som inte var smala.

När överviktiga ska gestaltas på scen är det vadderade dräkter som gäller för skådespelarna.
 

Allt det här snurrar i huvudet när jag är i omklädningsrummet på mitt gym. Alla dessa olika kvinno­kroppar som verkar så avslappnade och glada. För mig har omklädningsrummet genom livet gått från världens mest ogästvänliga plats till att bli ­precis det motsatta.

En liten strimma hopp i det kompakta mörker som är att ständigt fråga sig själv:

Duger det här?

Av: 

Hanna Olsson Berg

Publisert: