Fridolin framstår som intressant

KOLUMNISTER

Det må bero på min ålder men utfrågningen av Gustav Fridolin, 31, uppfattar jag som till hans fördel.

Han framstod som en intressant figur, en person som funderar.

Det är inte alla som gör det.

I inledningen av SVT:s utfrågning av Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin hettade det till. Han hade svårt att svara på hur, och till vilka nivåer, lärarlönerna ska höjas om Miljöpartiet får bestämma över löneförhandlingarna.

10 000 eller 2 000, kronor per månad. Fridolin kunde faktiskt inte svara på hur mycket som skulle tas ur statsbudgeten.

Kronor som räknas

Inte heller hur mycket lärarna kan vänta sig via vanliga löneförhöjningar eller de som de skulle kunna förvänta sig om Miljöpartiet får bestämma som arbetsgivare i Sveriges kommuner och landsting, SKL.

En annan oklarhet gällde specialistsjuksköterskorna, hur mycket borde de få och i så fall varför?

Flyktingmottagningen har enligt Fridolin gjort Sverige rikare. Mänskliga rättigheter är ingen budgettransaktion, enligt honom. Nähä, men den dag det verkligen gäller är det såklart kronor som räknas.

Inte säkert Romson klarat det lika bra

Gustav Fridolin framstod i SVT-utfrågningen som en bra person trots att han ansattes av hårda frågor. Det är inte säkert att hans kollega Åsa Romson hade klarat det lika bra.

Sammanfattning: Gustav Fridolin gav ett bra intryck. Men han gav inte, såklart, definitiva besked om var Miljöpartiets gränser vid en eventuell regeringsförhandling med S går. Dum vore han väl annars.

ARTIKELN HANDLAR OM