Reinfeldt låter som en mental coach

KOLUMNISTER

Många gånger under valrörelsen slog det mig när jag lyssnade på Fredrik Reinfeldt och golvet knakade till under hans politik, att han svarade med en mjukt terapeutisk formulering:

-Jag känner mig trygg med den här politiken.

Han kände sig trygg med alliansen, han kände sig trygg med sina partiledarkolleger, han kände sig trygg både med avskaffandet och bevarandet av fastighetsskatten.

De psykologiska vändningarna i politikern Reinfeldts språk är lika vanliga som på en team-buildingkonferens eller i ett gott råd från din mentale coach.

Med tanke på sitt omvittnat stora intresse för psykologi är det inte så underligt att Reinfeldt gärna beskriver politik som någonting icke-ideologiskt.

Motsättningar beror på kommunikationsproblem. Strid beror på missuppfattning. Fiendskap beror på låsningar.

Politikernas uppgift är att empatiskt lyssna för att sen lösa de praktiska problemen i människornas vardag.

Reinfeldt har lyssnat.

För partier som har sina rötter i arbetets sociala konflikter är allt detta naturligtvis obegripligt. Motsättningar beror på verkliga intressekonflikter, inte på missförstånd. Det gäller partier som socialdemokraterna, eller - moderaterna.

Följdriktigt tog Reinfeldt bara med sig ett fåtal etablerade moderater in i regeringen. I stället gjorde han sina egna rådgivare till ministrar.

Han kände sig säkert trygg även med detta.

Reinfeldts parti ska nu bli ett brett medelklassparti och i det mönstret passar den terapeutiska samtalstonen väl in. Nu gäller det att hitta de där praktiska lösningarna som gör alla till freds. Och för den urbana medelklassen finns det ytterst få samhällsproblem som inte kan lösas på samma mogna sätt som två grannar i ett villaområde som talar ut om sina inbördes mellanhavanden lutade över var sin räfsa en ljummen höstkväll.

Strid, sociala konflikter och ideologier - nej tack, sånt ligger inte för oss.

Mitt i allt detta, dyker så en figur från det förflutna upp. En desinformationens mästersångare vars modus operandi är just: konflikter.

När Reinfeldt fick frågan hur han kunde ta med en politisk hasardspelare i sin regering, var svaret givet:

-Carl Bildt är en trygg kraft i regeringens utrikespolitik.

Spelet kan börja.