Mejla

Jan Guillou

Morgan Johansson borde glömma att han någonsin funderat över partiförbud 

Morgan Johansson (S).
Morgan Johansson (S).

KOLUMNISTER

Vår justitieminister Morgan Johansson har visserligen godkänts med klapp på huvudet av Leif GW och torde därmed vara höjd över all kritik.

Likväl tycks han ha en säregen förmåga att komma med underliga eller illa genomtänkta lagförslag under den nu pågående tävlingen om lag- och ordningsröster.

Som när han efter spektaklet i Almedalen kastade fram ett förslag om att förbjuda rasistiska organisationer. Spelevinken Gustav Fridolin anslöt sig glatt, obekymrat pladdrande till förslaget.

Naturligtvis var det den öppet nazistiska organisationen ”Nordiska motståndsrörelsen” de två politiska tänkarna siktade på. Det radikala förslaget att förbjuda dessa numera med hår försedda gossar som illfänats vid politiska sammankomster väckte visserligen entusiasm inom borgerligheten. Men inte på det sätt tänkarna Morgan och Gustav föreställt sig.

Utmärkt förslag i och för sig! utropade de tre högerpartierna. Men förslaget behöver en liten förbättring. Vi bör inte förbjuda rasistiska organisationer – däremot sådana som är ”våldsbejakande”!

Att diskussionen kom av sig berodde på bränder som snabbt politiserades. Först skogsbränderna – till Miljöpartiets välsignelse och de klimatförnekande Sverigedemokraternas förbannelse. Senare bilbränderna till Sverigedemokraternas välsignelse och Vänsterns förbannelse. Varvid den samlade oppositionen enades om att båda sorters brand var Stefan Löfvens fel.

Men frågan om förbud mot politiska organisationer är redan väckt och är för stor för att inte komma tillbaka. Redan med gällande grundlag är det tekniskt möjligt att förbjuda rasistiska organisationer som bedriver ”förföljelse av folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande” (2 kap. § 24 regeringsformen).

De tre högerpartiernas förslag om förbud mot ”våldsbejakande”, detta idiotord, organisationer kräver en grundlagsändring. Men det kan gå illa kvickt.

Den första svårigheten som regeringssidan, såväl som de tre högerpartierna, stöter på i sin radikala reformiver blir naturligtvis definitionerna.

Vilka rasister skulle justitieminister Morgan vilja förbjuda? NMR, tydligen. Men hans chef statsministern har med viss rätt betecknat SD som ett rasistiskt parti även om de bytt ut ordet ”ras” mot ”nedärvd essens” i sina programskrifter. Och visst skulle man kunna fundera över om inte SD:arna bedriver förföljelse av folkgrupp i ett eller flera avseenden. Men tanken att riksdagen skulle förbjuda sitt snart största parti, om olyckan är framme, faller på sin egen realpolitiska orimlighet.

Och de tre högerpartiernas förbudsiver? Vilka ”våldsbejakande” organisationer skulle de vilja förbjuda som -alternativ till rasistförbudet?

Säkert lite olika. SD:arna betraktar ju orden ”muslim” och ”våldsbejakande” som synonymer. De har proppat nätet med teologiska bevis för den saken. Men alla tre högerpartierna är helt säkert överens om att förbjuda Vänsterpartiets ungdomsförbund.

När vi väl slagit in på den här linjen finns ingen ände på det elände vi har framför oss. Det kan i värsta fall komma att likna den pågående tävlingen i hårda tag om vem som kan hitta på ännu värre lagar och förbud.

Och nu väntar en politisk vinter i Sverige med högerregim beroende av SD. Därför borde justitieminister Morgan av rent taktiska skäl – de fundamentalt demokratiska skälen tycks han inte förstå – glömma att han någonsin ens funderat över ett partiförbud.

Annars får ju den kommande högerregimen ett prejudikat och ett kålsuparargument: Jamen, sossarna ville ju förbjuda oss, kan SD hävda. Det vore inte så klokt att ge högern det lillfingret.

FÖR ÖVRIGT ANSER JAG ATT...
… det är omöjligt att rädda jordens ­klimat eftersom det vore olönsamt på kort sikt. Sådan är kapitalismen.
…  sista chansen att rädda Svenska ­Akademien nu närmar sig med stormsteg. Första åtgärd måste bli att reparera miss­taget med att placera Lotta Lotass på stol nummer ett, ”juriststolen”. Den principfast omutlige och strålande ickeopportunistiska ­före detta hovrättspresidenten Fredrik Wersäll är utan tvekan det stöd ­Horace behöver för ­rekonstruktionen. Wersäll har också självklart välförtjänt blivit hovmarskalk och står därmed nära kungen. Mer oroande är att det annars självklara invalet av Lena ­Andersson störs av att hon nyligen förklarat sig vara för bra för att ta plats i Akademien.
… Expressens vinskribent borde ha ­bedrägeriåtal att vänta för sina tiotalet vinrekommendationer till kräftor. Rätt kräftvin är Chateau Bonnet, nr 4151, 89 kr.

Av: 

Jan Guillou

Publisert:

LÄS VIDARE

Englund och Danius: ”Inga planer på att återvända till Svenska Akademien”

ÄMNEN I ARTIKELN

Morgan Johansson

Politik

Rasism