Så grillar du som ett proffs i 12 enkla steg

KOLUMNISTER

Grillsäsongen är här och med den alla artiklarna som handlar om att grillsäsongen är här. Bästa recepten, knep och tricks, marinadexperten lär ut, så glacar du en flintastek, glöm inte att rubba köttet. Och så vidare i all evighet.

Sen finns det en artikel som blivit nästan lika obligatorisk som grilltips och recept. Det är texten som konstaterar att grillandet är en genusfråga.

Den förekommer överallt, från kåserier till kultursidor. Det raljeras och analyseras och självklart finns det flera professorer i etnologi som tagit sig an frågan. En heter Jonas Frykman och jobbar vid Lunds universitet.

Intervjuad av Sydsvenskan häromåret gav han några intressanta förklaringsmodeller, som till exempel att ”män och stora köttstycken hör ihop”. Han menar också att könsgränserna skärps när vi lagar mat utomhus, och att manlig prylfixering kan ha med saken att göra – att kombinationen apparater och att tända eld är stark.

Själv tror jag ingenting, men konstaterar att min fru är den som oftast lagar mat och jag är den som oftast grillar. Fråga mig inte varför. Det har liksom bara blivit så att vi följer de internationellt vedertagna grillreglerna (klipp ur och spar):

1. Kvinnan köper maten.

2. Kvinnan gör sallad, förbereder tillbehör och lagar dessert.

3. Kvinnan förbereder köttet, marinerar och placerar det på en skärbräda tillsammans med de nödvändiga redskapen och såserna.

4. Kvinnan bär ut detta till mannen, som är placerad vid sidan av grillen med en öl i handen.

5. Kvinnan håller sig utanför den obligatoriska tremeterszonen, där ett överflöd av testosteron och andra manliga aktiviteter kan ske utan inblandning från kvinnan.

6. Mannen placerar köttet på grillen.

7. Kvinnan går in för att duka fram tallrikar och bestick.

8. Kvinnan kommer ut för att säga till mannen att köttet ser gott ut. Han tackar henne och frågar om hon har lust att hämta en öl till honom medan han vänder köttet.

9. Mannen tar köttet av grillen och ger det till kvinnan.

10. Kvinnan placerar köttet på det av henne dukade webordet.

11. Gästerna berömmer mannen för hans skickliga matlagning.

12. Kvinnan dukar av bordet och diskar efter maten. Mannen tar en öl till.

ARTIKELN HANDLAR OM