Johanne Hildebrandt

Wikileaks sanning kan vara dödande

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Läs Johanne Hildebrandts kolumn

Jag gillar Wikileaks, ju mer transparent världen är desto hederligare och mer demokratisk blir den. De som inte har något att dölja har inte något att frukta.

Vetskapen om att allt som tidigare gömts bakom hemligstämplar och stängda rum när som helst kan hängas ut till allmän beskådan har förmodligen gjort en uppryckning av västvärldens makthavares moral som inte skådats sedan kristendomens införande.

Därmed är det inte heller så konstigt att Wikileaks grundare Julian Assange har blivit cybervärldens superstjärna. Kombination av hackande nörd och global frihetskämpe som orädd slåss mot korrupta regimer och avslöjar krigsmakters hemligheter är oemotståndlig.

2000-talets informations-Robin Hood ger Pentagon ett gigantiskt ”fuck you” och blir jagad över hela världen av ondskefulla regeringar som försöker tysta honom. Mer rock’n’roll än så kan det inte bli. Assange behövs som förebild i en värld där meningslösa kändisar utan åsikter hyllas som levande gudar och där människor är livrädda för att säga vad de tycker eller protestera mot det som är fel.

Men Wikileaks är inte längre så kul när människors liv sätts i fara. Både Amnesty och Reportrar utan gränser kritiserar Assange för att namn på afghaner som samarbetat med de utländska styrkorna avslöjas i de 92 000 dokument som släpps ut på nätet. Assange slår i från sig och säger till DN: ”Reportrar utan gränser har gjort ett uttalande som helt enkelt är idiotiskt”.

En del afghaner lär se annorlunda på saken. En av de tolkar som arbetar med de svenska trupperna i Afghanistan berättade att enligt talibanernas interna regler ska västerlänningar och höga dignitärer kidnappas så att man kan utkräva lösesumma eller använda dem i förhandlingar.

De afghaner som samarbetar med de utländska styrkorna ska däremot omedelbart dödas, vilket också har hänt. Att i det läget få sitt namn uthängt till allmän beskådan är med andra ord livsfarligt, särskilt nu när talibanerna allt mer fokuserar på civila mål.

Att Assange inte vill ta ansvar för att de utlagda dokumenten kan skada eller döda människor är sorgligt, att han lättvindigt avfärdar kritik från människorättsorganisationer som vädjar om att namnen på afghanerna ska tas bort är skrämmande.

Yttrandefrihet i all ära men det finns faktiskt ett skäl till att vissa fakta trots allt måste förbli hemliga.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN