Upp med korten på bordet om Nato

I torsdags låg det amerikanska USS Vicksburg för ankar i Riddarfjärden. Militärer i paradkostym, diplomater, politiker samt undertecknad, drack vin på det soliga fartygsdäcket och samtalade med de amerikanska värdarna.

Amerikaner är som allom bekant djävulens handgångna män, enligt vissa på vänsterkanten, men inte en enda bockfot skymtade på det soliga fartygsdäcket. Däremot börjar det så sakteliga sluta hycklas när det gäller den så kallade svenska neutraliteten, vilket är på tiden.

USA på flottbesök är nämligen inget märkligt, landet har alltid varit en hemlig vän i viken. En utredning gjord 2002 av diplomaten Rolf Ekéus visar att USA ända fram till 1989 hade planer på att försvara Sverige om vi skulle bli anfallna.

De har dessutom haft tillgång till vår signalspaning mot forna Sovjet under kalla kriget och man har glatt bytt information. Svenska soldater har stått under Natobefäl i Bosnien och Kosovo, och gör det nu i Afghanistan.

Före detta statsrådet och FN-ambassadören Pierre Schori skriver i en debattartikel i Sydsvenskan att detta är ett skäl till att Sverige ska dra sig ut ur Afghanistan och i stället ägna sig åt bistånd under FN-flagg. Sverige äventyrar sin militära alliansfrihet genom att föra krig med Nato, skriver Schori.

Ursäkta, vilken militär alliansfrihet? I juni förra året antog riksdagen EU:s solidaritetsförklaring där det står att Sverige inte kommer att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat medlemsland (i EU) eller ett nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas.

”Sverige förbinder sig med andra ord att rycka ut om grannen blir anfallen. Märkligt med tanke på att trots att Sverige gör nästan allt tillsammans med Nato men vi ansöker inte medlemskap eftersom Sverige då mister sin militära alliansfrihet.

Men solidaritetsförklaringens ystra hoppsasteg bort från neutralitetspolitiken klubbas däremot glatt igenom utan varken diskussion eller protester.

Försvarsminister Tolgfors har varit tydligare än sina föregångare, vilket hedrar honom, men här har han en del att förklara.

Alla partier som vill föra Sverige in i Nato, please stand up. De som är emot kan väl också förklara varför vi låtsas att vi inte är med i matchen. Upp med korten på bordet före valet, det är dags att förklara var Sverige står.

avJohanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM