Valrörelsen blir smutsig – sen väntar en riktig rysare

Valet i höst blir spännande. Men det som händer därefter har alla förutsättningar att bli en rysare.

Det kommer krävas oortodoxa lösningar för att få till en handlingskraftig regering.

Foto: Lasse Allard
Alliansens ledning är rekordstor just nu, men det riktiga rysaren kommer efter valet.

Det finns mycket som talar för att regeringsbildningen efter valet i höst kommer att bli den stökigaste och mest besvärliga på mannaminne.

Enligt Aftonbladet/Inizio skulle två partier tvingas lämna riksdagen, Miljöpartiet och Liberalerna. Båda de traditionella blocken skulle alltså minska med ett parti. Bara det vore en stor, närmast revolutionerande förändring.

Varken den högra eller den vänstra planhalvan i politiken är nära egen majoritet. Trots att skillnaden mellan rött och blått just nu är 5,1 procent skulle en regering som baseras på det gamla blocktänket behöva hjälp från den andra sidan för att säkert få igenom sina förslag i riksdagen.

Sverigedemokraterna skulle, om det vore val i dag, behålla sin vågmästarposition. Det betyder att de avgör vilken sida som vinner när Alliansen står mot de rödgröna.

Det talas alltmer om blocköverskridande lösningar efter valet. Det kan betyda allt från en koalitionsregering till organiserat samarbete mellan exempelvis Socialdemokraterna, Liberalerna och Centern. Men det kan också innebära varianter av dagens ad hoc-uppgörelser i centrala frågor.

S, C och L skulle inte bli en särskilt stabil regering. Men den skulle stå på en något stabilare bas än dagens S och MP-koalition som har stöd av 38 procent av väljarna. Enligt Aftonbladet/Inizio samlar de tre partierna i dag drygt 41 procent av valmanskåren.

Ett annat problem med den här varianten är att en av de starkaste förespråkarna, Liberalernas Jan Björklund, inte kan vara säker på att han eller hans parti kommer in i riksdagen. Han har sagt att i ett utsatt läge måste man kunna diskutera en koalition mellan Socialdemokraterna och Alliansen.

Jimmie Åkesson har flera gånger meddelat att i hans önskeregering ingår, utöver Sverigedemokraterna, också Moderaterna och Kristdemokraterna. Förutom att konstruktionen är helt orealistisk skulle det inte heller bli en särskilt stabil regering. Stödet skulle, enligt dagens väljarbarometer, uppgå till 44,4 procent.

Däremot skulle Sverige få en majoritetsregering om Socialdemokraterna och Moderaterna bestämde sig för att lägga gammalt groll åt sidan och bilda en så kallad ”stor koalition”. Den avgående regeringen i Tyskland är en koalition mellan Angela Merkels kristdemokrater och Martin Schulz socialdemokrater.

Men förutsättningarna finns inte heller för ett sådant samarbete. Moderaterna och Socialdemokraterna har under årtionden målat upp varandra som fiender. Hur skulle de kunna förklara för sina väljare att den fighten plötsligt är nerlagd? Det krävs mer än ett oklart parlamentariskt läge för att det ska bli aktuellt.

Valrörelsen kommer att bli spännande och sannolikt också ganska hård med smutskastning och falska nyheter planterade i sociala medier.

Men det är på andra sidan valet det blir en verklig rysare. Då kan vad som helst hända.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM