Mejla

Lena Mellin

Nu låter M som sossar igen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

GÖTEBORG. ”Lika för alla”, det är moderaternas nya valslogan.

Partisekreteraren erkänner att han nästan fick kaffet i vrångstrupen när han hörde den första gången.

Men den betyder inte riktigt det man tror.

”Lika för alla” framstår närmast som en socialdemokratisk slogan och det kanske är meningen. Moderaterna har kopierat dem förut och kallar sig fortfarande för Moderaterna - arbetarpartiet på affischerna.

Men de är till skillnad från Socialdemokraterna ett parti för arbete, inte ett parti för arbetare.

I sitt inledningstal på valkonventet på Svenska mässan i Göteborg erkände partisekreterare Gunnar Strömmer att när han hörde sloganen första gången var han nära att sätta kaffet i vrångstrupen.

Men orden betyder inte det man först tror. Det betyder att alla ska ha samma förutsättningar och likadana spelregler för att ta sig vidare i livet. Det är med andra ord klassisk M-politik.

Dessutom kompletteras de tre orden med följande; rättigheter, skyldigheter, möjligheter. Alla ska ha alltså lika rättigheter, lika möjligheter och samma skyldigheter.

Men det betyder inte att alla ska ha samma lön, lika lång semester och lika mycket, eller lite, pengar på banken.

Även på en annan punkt går Moderaterna in i valrörelsen i en ny skepnad. Det är inte längre något annat parti som är deras huvudfiende. Det är verkligheten.

Gunnar Strömmer specificerade Moderaternas största fiender till utanförskapet, bidragsberoendet, brottsligheten, otryggheten och de sjunkande skolresultaten. Det är ju hyggligt pensum - och klassiska moderatfrågor om man i facket ”otrygghet” även inkluderar försvaret.

Moderaterna ligger sämre till inför den här valrörelsen än de gjort i de senaste valen. I Sifos aprilmätning av väljaropinionen 2010 stöddes partiet av 30,9 procent av väljarna. Samma månad fyra år senare var stödet 24,5 procent. I år är siffran 23 procent.

Eftersom Moderaterna i genomsnitt tappar 0,9 procentenheter av stödet under valrörelsen är pressen på partiledaren Ulf Kristersson och hans parhäst Gunnar Strömmer stor. Just nu ser det nämligen ut som om Moderaterna kommer att göra ett sämre val nu än de gjorde 2014. Det vill inget parti acceptera.

Men är då den nya stilen, ”lika för alla”, ett vinnande koncept? Är den bra, dålig eller rentav genialisk?

Det vet man tyvärr inte förrän efteråt och då kan det vara för sent. Men Ulf Kristersson meddelade redan i sitt första tal som partiledare att han ville ha fler vuxna i rummet. Han tänker heller inte ägna sig åt smutskastning i valrörelsen utan bara tala om Moderaternas politik, inte racka ner på andras.

Ska man sammanfatta det betyder det sannolikt att väljarna ska tas på allvar. Det har de troligen inget emot. Om de inte blir så förvånade att de inte tror att det är sant.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: