Mejla

Anna Ekelund

Klagar du på dyr sprit är du nog alkoholist

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Socialminister Göran Hägglund vill höja skatten på sprit och hela landet går i taket. Så typiskt och i linje med den onyktra svenska relationen till alkohol. En svensk har inga större problem att låna ut frun till polaren men fan ta den som tafsar på spriten.

Vad skulle hända om alkoholen blev dyrare? Skulle folk supa mindre? Vilken mardröm.

Ibland påpekas det absurda i att alkohol är så billig att framställa men så dyr i slutändan. En haltande jämförelse. Vad kostar det att producera din tröja? Fyra kronor och några kinesiska fabriksarbetares hälsa? Ändå tvekar ingen att köpa när den hänger på galgen på H&M och kostar 400 kronor. Och vad är avansen på latten du drack i förmiddags?

Spriten i Sverige är pinsamt billig i jämförelse. För den som har råd att dricka på krogen är Systembolagets priser en västanfläkt. Jag kan köpa ett bra vin för en hundralapp, ett nästan drickbart för hälften och bjuder jag på en god middag hemma är maten fortfarande dyrare än spriten.

En drog som ger upphov till så mycket lidande och samhällskostnader ska skattebeläggas rejält. De senaste tio åren har alkoholkonsumtionen i Sverige ökat med 30 procent och kostar varje år samhället 150 miljarder, enligt nationalekonom Anders Johnsons beräkningar. Dyrast är när folk sjukskriver sig eller förtidspensioneras på grund av sitt fylleri.

80 procent av alla våldsfall är alkoholrelaterade och omkring 6 000 svenskar dör varje år på grund av drickandet. Det är mer än sexton personer varje dag. Några döda i semestertrafiken blir förstasidesstoff men alkoholrelaterad död är så vanlig att det inte ens skapar några rubriker.

I mitt föräldrahem dracks det i snitt ett par gånger om året. Ingen hade dryckesproblem, alkohol var bara helt ointressant. Visst har jag senare druckit goda och ohemult dyra viner. När jag är på humör älskar jag att snapsa vodka eller sippa whisky och ibland har jag varit rejält full men jag har aldrig suktat efter alkohol.

Inte förrän alldeles nyligen har jag via en ung väninnas alkoholiserade föräldrar insett hur alkoholism kan se ut. Rejält patetisk att se på håll och tragisk när man står nära.

Visst borde var och en ta ansvar för sitt drickande, men alltför många klarar det inte. Vore de ensamma i världen kunde de i liberalismens namn supa ihjäl sig bäst de ville, men nu har de barn, partners, grannar, vänner och fiender som de utsätter för sin sjukdom och sitt dåliga omdöme.

Vad man än tycker så visar all forskning att hög skatt sänker alkoholkonsumtionen. Min låga konsumtion kommer inte att påverkas, däremot kommer de som slentriandricker eller super hårt tvingas att ändra sina vanor. Svåra alkoholmissbrukare kommer att drabbas hårdast, enligt forskning av Gunnar Ågren, läkare och förre generaldirektören på Statens folkhälsoinstitut. Höjd alkoholskatt innebär kortare fylleperioder – även för de anhöriga.

Det sägs att ”nu kommer smuggling och hembränning att öka”. Låt folk smuggla, bränna hemma och riskera att åka dit. Hur desperat är det inte att köpa hembränt? Dessutom lär man inte kunna bränna och smuggla så mycket att man kan fylla hela landet, i dubbel bemärkelse. Visst, skåningarna får redan i dag tag på illegal sprit lättare än andra. Något att glädjas åt eller sörja över?

Jag påstår att de som klagar på regeringens planer att höja priset antingen har alkoholproblem av varierande grad eller är helt oförstående inför alkoholproblematiken.

Ett stort samhällsskadligt nöje ska också vara ett dyrt nöje.

Av: 

Anna Ekelund

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Ekelund