Aleris pratar skit när den gamle är inlåst i skrubben

Det bästa med Sverige är valfriheten och den höga moralen.

När man blir gammal och skröplig kan man välja om man vill vanvårdas i privat eller offentlig regi. Man kan alltid vara säker på att vanvården sker på en tydlig värdegrund.

I lördags besökte en kvinna äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge. Det drivs av vårdföretaget Aleris vars motto är ”people caring for people”. I ett rum, snarare en skrubb säger kvinnan, låg en man utslagen på golvet. Inga möbler, inga fönster.

Som alla moderna företag och myndigheter har Aleris arbetat hårt med sin värdegrund. ”På Aleris är det alltid behoven hos vår patient, klient eller boende som styr vad vi gör och när vi gör det.” Fyra ledord ska vägleda personalen i arbetet: omtänksamma, professionella, engagerade, nytänkande.

Kvinnan hade vid ett tidigare besök, för en månad sedan, lagt märke till mannen eftersom han skrek och bankade på dörren i rummet där han var instängd. Stank slog emot henne när hon öppnade.

Hon ringde 112. För en månad sedan kom inte poliserna. Det gjorde de i lördags. De befriade mannen, tog honom till sjukhus och upprättade en anmälan om olaga frihetsberövande.

Aleris hemsida är en uppvisning av det moderna samhällets nyspråk: Kvalitets­arbete, kvalitetsorganisation, uppföljning på alla områden, patientnöjdhet, kompetensutveckling, resultatkvalitet, bemötandekvalitet …

Anställda vittnar om bolagets förträfflighet med fler modeord: ”Ett kreativt arbete där jag får använda mycket av mig själv.”

Och i en skrubb i Huddi­nge står en gammal man och skriker och bankar på dörren.

Familjen Wallenberg äger Aleris. Vårdföretaget tillhör familjens ”kärninvesteringar” tillsammans med verkstadsföretag som ABB och Atlas Copco. Styrelseord­föranden heter Bengt Braun. Han var även ordförande i Skandia när det bolaget brakade ihop i tidernas bonus­skandal för tio år sedan. Fast det nämns inte i hans meritförteckning på Aleris sajt.

Det är en annan sak som är väldigt bra med Sverige, ingen gör någonsin fel. ”Vi har följt vårdplanen som finns”, säger Aleris kommunikationsdirektör Anna Lihr om polisens utryckning till Vårbacka Plaza.

Och i skrubben stod den gamle och skrek och ville ut.

avPeter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM