Mejla

Kerstin Weigl

Okunskap och slarv kan förstöra barns liv

KOLUMNISTER

Sjuttonåringen i det nu uppmärksammade våldtäktsmålet kan inte begära skadestånd – eftersom hovrätten kräver en fullmakt från hennes biologiska pappa.

Samma pappa som samhället vill skydda henne från.

Slarv eller okunskap skapade den absurda situationen. Grundproblemet är att pappan fortfarande är juridisk vårdnadshavare. Något som myndigheterna inte tänkte på, eller glömde rätta till. Vilket den unga kvinnan får lida för.

Hon placerades i familjehemmet för att hennes biologiska pappa försökte gifta bort henne. Där säger hon sig ha blivit våldtagen av familjehemspappan. Dock friades han i tingsrätten, med den originella förklaringen att sperma från ett kvarglömt toalettpapper hamnat i hennes underliv och i en matta.

När hovrätten skulle ta upp fallet efterfrågade man en fullmakt från hennes målsägandebiträde, som ska lägga fram skadeståndsanspråk.

Då kom det fram.

En fullmakt fanns visserligen, undertecknad av socialnämndens ordförande. Men hon eller han har inte blivit förälder i juridisk mening, bara för att 17-åringen omhändertagits.

Det har även Högsta domstolen fastslagit.

Och nu är det för sent att göra något åt saken. Flickan är barn bara några veckor till, fyller snart 18. Hovrätten har alltså sett ytterst formellt på saken, men fel är det inte.

Föräldrarätten är stark och går ut på att en biologisk förälder alltid i första hand ska vara barnets vårdnadshavare. Meningen är att socialnämnden ska ta vårdnadsfrågan till domstol om de biologiska föräldrarna dör eller "brister i omsorgen".

Men jag vet att den insikten inte finns i alla kommuner. När ett barns mamma mördas av pappa till exempel, är det meningen att vårdnadsfrågan ska tas till domstol och barnet få en annan vårdnadshavare utsedd.

Men så sker inte. I vissa kommuner är förvirringen stor. Inte alla socialtjänstemän känner ens till att vårdnadsfrågan bör prövas i domstol, fast Socialstyrelsen sagt ifrån.

På grund av okunskap och slarv kan morddömda pappor fortsätta styra sina barns liv från fängelset, hindra dem från att välja skola eller vägra dem gå till psykolog.

Och av samma skäl kan en pappa först försöka gifta bort sin omyndiga dotter och sedan fortsätta försvåra hennes liv.

Så ska vi väl ändå inte ha det.

Av: 

Kerstin Weigl

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kerstin Weigl