Han levde alla år blott ett felsteg från döden

Foto: AP
Pham Xuan An.
KOLUMNISTER

På jakt efter en stadskarta i Hanoi hittar jag en bok om den mest briljante spionen under hela Vietnamkriget.
”Perfect Spy, The Incredible Double Life of Pham Xuan An” är skriven av den amerikanske historikern Larry Berman. Boken bygger på många och långa intervjuer med An och en mängd aktörer på båda sidor i kriget och är fullspäckad med noter och
källhänvisningar.

An, som också kallades agent X6, arbetade åt nyhetsbyrån Reuters, Herald Tribune och småningom som fast reporter åt Time i Saigon. Han hade värvats av kommunisterna redan under den franska kolonialtiden. Han var bara tonåring då, men skickades till
college och journalistpraktik i USA, ironiskt nog för CIA-pengar. Någon spionutbildning fick han aldrig men uppdraget var att lära sig allt om USA och amerikaners sätt att tänka.

Han var en naturbegåvning, social som få, omtyckt av alla. Tillbaka i hemlandet gjorde han blixtkarriär i den Sydvietnamesiska administrationen och fick snabbt tillgång till hemliga politiska och militära planer.

När han började jobba åt amerikanska medier hade han redan kontakter överallt.
Hans information och analyser var ovärderlig för Nordvietnam och FNL. Via kurir – en äldre illiterat kvinna - skickade han regelbundet film och skrivet material till ”djungeln”.
Filmerna lade han in i vårrullar och på papperspåsarna skrev han text med osynligt bläck han själv tillverkat av riskorn. Informationen blev avgörande i flera skeden av kriget, bland annat vid slaget om Ap Bac 1963 och i samband med Tet-offensiven 1968.
An hade källor som inga andra, och kallades General Givral efter kaféet i Saigon där han dagligen höll hov. Någon marxist var han egentligen inte, han gillade den amerikanska livsstilen bättre. Han tyckte bara att andra länders krigsmakter inte hade i
hans land att göra. Hans vänfasthet ledde till att han hjälpte politiska motståndare att fly när USA slutligen tvingades lämna landet 1975.
Han sa själv att han levde alla år blott ett felsteg från döden. Det var nära ett par gånger, men han åkte aldrig fast. Som journalist i amerikanska tidningar rapporterade han sakligt, vilket flera av hans kolleger och chefer från den tiden vittnar om i boken.
An var onekligen en komplex natur, som tog en del hemligheter med sig i graven när han dog av lungemfysem. Han var en mästare på att uppfostra hundar, ömmade för familjen, samlade på ovanliga fåglar och tränade förbjuden tuppfäktning. Att dra
halsbloss hade han lärt sig av några CIA-anställda, och eftersom han trodde på astrologi och numerologi kedjerökte han Lucky Strike.
Efter kriget befordrades An till general och behängdes med medaljer. Men kommunisterna var ändå skeptiska för att han umgåtts så mycket med amerikaner.
Först efter ett års omskolningsläger hyllades han som nationell hjälte i böcker och en tv-serie. Något utresevisum fick han dock aldrig.

Sköldpaddorna dog av föroreningar

I templet på en liten ö i Hoan Kiem-sjön i Hanois gamla kvarter ståtar en 250 kilos uppstoppad sköldpadda. Den levde i det grunda vattnet till relativt nyligen. Enligt en legend från 1400-talet lånade kejsaren Le Loi ett svärd av den Gyllene Sköldpaddsguden.
Svärdet togs sedan tillbaka av en sköldpadda i sjön, när kejsaren var ute på båttur.

Sköldpaddorna i Hoan Kiem dog troligen till följd av föroreningar. Nu grävs det brun sörja från sjöbotten och stränderna restaureras, delvis för hand. Under tiden tvistar några biologer om exakt vilken art av akut utrotningshotad sköldpadda det egentligen handlade om.

Foto: AP
I det här templet i Hoan Kiem-sjön i Hanois gamla kvarter ståtar en 250 kilos uppstoppad sköldpadda.
ARTIKELN HANDLAR OM

Hanoi

CIA