Mejla

Lena Mellin

SD-motståndare gör inte fel - de gör helfel

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Sverigedemokraternas motståndare gör inte bara fel. De gör helfel.

Det räcker inte med en hemläxa för att vända utvecklingen. Det krävs grundforskning.

Aftonbladet/Sverige tycker har prolongerat utvecklingen för riksdagens tre största partier på basis av väljarbarometrarna från november till och med april. Resultatet är häpnadsväckande.

I juni går Sverigedemokraterna om Moderaterna bland de manliga väljarna. Om utvecklingen forsätter som den gjort det senaste halvåret kommer SD då samla 23,4 procent av männen. Medan samma siffra för M skulle bli 23,1 procent.

Två månader senare är Sverigedemokraterna Sveriges största parti bland männen, förutsatt att kurvorna fortsätter i samma riktning som under de senaste sex månaderna.

Då kommer  25,1 procent av männen säga att de skulle lägga sin röst på SD om det vore val just då. 23,9 procent skulle välja Socialdemokraterna.

Det finns ett axiom i valforskarkretsar som säger att om kvinnorna fick bestämma skulle det bli rödgrön majoritet i riksdagen. Medan om enbart män hade rösträtt skulle det bli borgerlig majoritet.

Dagens rapport från Aftonbladet/Sverige tyder på att utvecklingen tagit ännu ett steg i den riktningen. SD ser ut att bli det största partiet bland män inom en inte alltför avlägsen framtid. Kanske inte redan i år, men snart.

Elefanterna i svensk politik har ett jobb att göra. Socialdemokraterna och Moderaterna borde ägna sig åt grundlig självrannsakan. Vad gör de för fel?

Ett genomgående inslag i de flesta partiers valanalyser var att de inte svarade på väljarnas frågor om flyktingar och invandrare.

Det krävs ingen utpräglad analytisk förmåga för att inse det. Någon annan förklaring finns inte till att stödet till Sverigedemokraterna mer än fördubblades i senaste valet. Medan alla andra förlorade eller ökade mycket marginellt.

Intressantare är att de fortsätter att förlora terräng till Sverigedemokraterna. Trots SD:s värsta kris sedan de blev ett riksdagsparti med ungdomsförbund i uppror, stundande massuteslutningar och en frånvarande partiledare.

Sverigedemokraternas motståndare gör inte bara fel. De gör helfel. Och tycks inte ha en aning om hur det ska bli rätt.

Flyktingar och invandrare ligger nu på andra plats över de frågor som väljarna anser är mest intressanta. Men det är den enda som blivit viktigare sedan sommarens valrörelsen. Alla andra på topp fem har tappat i vikt.

Svensk politik har sedan valet i höstas varit upp och nedvända världen. Den rödgröna regeringen baserar sin politik på Alliansens budget. Nyval har utlysts och ställts in. Decemberöverenskommelsen, DÖ, som saknar motstycke i den demokratiska världen, har skrivits under av sex partier.

Men fortfarande är det så att stödet inte ökar för Alliansen. Det ökar inte heller för de rödgröna. Det enda partiet med framgång är Sverigedemokraterna.

Den så kallade sjuklövern, alltså de partier som inte gillar Sverigedemokraterna, har inte en hemläxa att göra. De måste ägna sig åt grundforskning.

Fotnot: Bland kvinnorna ser det helt annorlunda ut. M kommer vid årsskiftet, om utvecklingen fortsätter, att vara dubbelt så stora bland kvinnor som SD. S kommer vara mer än 2,5 gånger så stora.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Lena Mellin