Mejla

Oisín Cantwell

En skam att vi glömt terroristen Mangs

KOLUMNISTER

Om terroristen vi glömde bort har Joakim Palmkvist, reporter på tidningen Sydsvenskan, skrivit en bok som i dagarna har släppts.

Han heter Peter Mangs och är en man som under sju års tid gav sig ut i skydd av nattens mörker och besköt människor som med sitt mörka hår troligen inte var fjärde generationens skåningar från Sjöbo.

När polisen till slut såg ett samband mellan alla attentat och ett genombrott skedde efter ett anonymt tips släppte skräcken som förlamade Malmö.

Saknar motsvarighet

Mangs åtalades för tre mord och 13 mordförsök och dömdes för två av morden och åtta av försöken. En brottslighet som saknar motsvarighet i svensk kriminalhistoria.

Det är en väl skriven bok, men jag har svårt att se att den blir en klassiker i stil med Gellert Tamas bestseller Lasermannen.

Varför är Sveriges intresse för denne seriemördare så begränsat?

I Oslo tingsrett trängdes journalister från hela världen och hörde Anders Behring Breivik hylla sin skånske själsfrände, men de hundratals stolarna för pressen i domstolen i Malmö gapade tomma.

New York Times och andra internationella drakar struntade i att utnyttja sina reserverade platser, vissa dagar under rättegången var det bara någon enstaka skånsk reporter på plats. 

Rasismen var exempellöst hänsynslös

Kanske handlade det om konkurrensen från den samtidigt pågående processen om terrorismen på Utøya. Kanske handlade det om Mangs hopplösa uppträdande (han satt mest och höll för öronen eller läste en bok under rättegångarna). Kanske handlar det om rikspressens sedvanligt slappa inställning till Malmö. "Jaha, nu skjuter de varandra därnere igen".  

Skäl saknas dock inte för att prata. Rasismen – det är naturligtvis ingen slump att offren hade sin bakgrund i andra delar av världen – var exempellöst hänsynslös.

En av Sveriges farligaste terrorister

Inte heller mördarens radikalitet är oviktig. Prenumerationen på den högerextrema tidningen Nationell i dag och skriften som Mangs författade om den ariske mannens naturliga aggressivitet är bara två av åtskilliga indicier på en ideologisk drivkraft.

Berättelsen om en av Sveriges farligaste terrorister är en viktig berättelse om vår tid. Det är en skam att vi har låtit minnet av Peter Mangs blekna så snabbt. 

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Mangs

Malmö

Rasism

Gellert Tamas

Oisín Cantwell