Mejla

Monica Gunne

Domedagen kommer bara från ingenstans

KOLUMNISTER

Är domedagen nära?

Spanair har gått i konkurs. Grekland, Italien, Spanien och Irland glider mot ruinens brant. Sveriges export tappar fart. Bensinpriset stiger.

Vad händer?

Vad ska hända med jobb, boräntor, fonder och pensioner?

Kommer det att gå lika hastigt och lustigt som med Spanair? Boräntor i skyn. Fonder, pensioner och jobb seglar bort. Iran gör slag i saken och slutar exportera olja till EU.

Det är också något skumt med vädret. Har ni också lagt märke till det?

Glaciärer smälter, öknar breder ut sig. Det är solstormar och underliga kastvindar som virvlar och snurrar och jagar och som kommer från ”fel” håll. Allt oftare brukar jag stå och stirra mot fönstren som vetter mot öst. Aldrig under de 37 år som jag bott här på samma fläck, så har vinden legat på från just det hållet. Aldrig.

Och jag kan inte rå för, att jag känner hur domedagen andas, när jag står där och ser hur fönsterrutorna piskas vita av den rasande snön.

Från fel håll.

Men den här typen domedags-slogans är nonsens.

I den engelska tidningen Observer får jag veta att utplåning av jorden är en del av själva konceptet. Utplåning av existensen är en norm. Under de sista 500 miljarder åren så har det hänt flera gånger och se – här är vi fortfarande.

Och de första tecknen på kollapsen börjar inte med några snöflingor eller en vilsen vind.

Det slår bara till.

Scenariot är olika: En asteroid träffar planeten som utlöser jordbävningar och flodvågor som sveper över klotet. Damm och stoft blockerar solen och inget kan växa. Vi svälter ihjäl. Andra katastrofer: Vintergatan krockar med galaxen Andromeda. Ett svart hål dyker upp och slukar oss, alternativt stöter ut oss på en okänd resa i galaxen.

Men teorin om den vilsna vinden kanske inte är så dum – trots allt?

I dagsläget tror forskarna att den största risken är att vi lyckas utplåna oss själva och i så fall blir vi de första i mänsklighetens historia som lyckats med det. Och våra vapen är: klimatförändringar orsakade av föroreningar, utsugning av naturens resurser och atombomben. Andra sätt: biologisk terrorism eller att något går snett med nano-teknologien.

Det slår en vind mot mitt fönster.

Var kommer den ifrån?

Av: 

Monica Gunne

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Monica Gunne