Plötsligt slöt alla upp – för de som mobbade

Publicerad:

Jag minns hotbreven som Emmas mamma hade gömt under klockradion i sovrummet.

Orden ”du ska få ett helvete” som var skrivna med barnsligt spretiga bokstäver mot vitt linjerat papper.

Första skoldagen i nian ­hade Emma välkomnats med en sten i huvudet. Fem veckor senare, under en ­historielektion om första världskriget, satt Emma längst bak i klassrummet och formulerade sitt avskedsbrev.

Genom åren har jag skrivit ett antal artiklar om mobbade barn som tagit sina liv. Trettonåringar som hängt sig. Fjortonåringar som tagit ­piller och somnat. Dränkt sig. Skjutit sig.

Artikeln om Emma blev­­  inte en av dessa. När jag pratade med henne på telefon i går var det inte längre en deprimerad femtonåring på andra sidan linjen, det var en nyförlovad tjugoåring.

Fem år har gått. Emma berättade att hon praktiserar på en förskola i Östersund. Att hon vill jobba med barn.

Jag minns Emma som rädd, sluten. Ingen trodde på henne. Och jag minns samtalen med skolledningen på Centralskolan i Funäsdalen. Några av de fegaste människor jag har mött.

Framför dem på bordet låg en redogörelse för de första fem veckorna av terminen, varenda kränkning, dag för dag. Där låg även utlåtanden från barnpsykologer. Samt tre hotbrev från mobbarna. Men skolledningen förnekade allt: Emma var inte mobbad, inte alls.

Efter min artikel slöt sig byn mot den mobbade flickan och hennes familj. Kassörskorna nere i mataffären slutade ­hälsa. Folk ropade glåpord.

Till slut sålde familjen den röda villan och flyttade.

Det kanske märkligaste av allt: antimobbningsorganisationen Friends, anlitad av Centralskolan i Funäsdalen, tog ställning mot Emma, för det mobbande kollektivet. Helt i linje med deras övriga metoder, förstod jag senare, där elever röstas fram till ”kamratstödjare”, nästan som en popularitetstävling.

En representant för Friends ringde mig och sa att barnen i Funäsdalen led av Emmas lögner. Jag frågade om hon ens hade pratat med den mobbade flickan. Det hade hon inte.

Och kanske var det därför jag med viss glädje noterade att Friends nu i veckan tvingades göra avbön från sina metoder. Skolverket har konstaterat att de rentav kan leda till mer mobbning.

Centralskolan i Funäsdalen dömdes till slut att betala ett rekordstort skadestånd till Emma.

Och Emma säger ­visserligen att hon fortfarande har svårt att lita på människor, men ­ärren syns inte lika tydligt längre.

Ronnie Sandahl

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN