Mejla

Peter Kadhammar

Motorjournalisterna kör Porsche och vi åker med

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

När Titanic sjönk fortsatte orkestern att spela och om det ­funnits ­motorjournalister ombord hade de bett att få ­spela trumpet. När ­dirigenten ­antydde att det var dags att gå till livbåtarna ropade ­bilskribenterna: Bara ett par låtar till! Låt oss spela något riktigt festligt!

Svenska Dagbladets­ ­motorbilaga i fredags ­pryddes av en ­vacker ­Porsche. Den går jättefort. Motor­journalister älskar ­bilar som går jättefort. En stor del av journalistiken går åt till att berätta om sådana fordon, i regn och sol, i snö och halka.

Vetenskapen är ense om att jordens klimat blir varmare­ på grund av utsläppen av koldioxid. Vi färdas mot en katastrof, och vi färdas ­bekvämt i bilar som spyr ut växthusgaser.

Politikerna har satt mål för att få ner utsläppen av kol­dioxid. En liten faktaruta över uppslaget om den blåa Porschen berättar att EU:s mål för 2012 var 130 gram per bil och kilometer. I Sverige­ ­ligger genomsnittet på 178 gram.

En så kallad miljöbil får ­inte släppa ut mer än 120 gram.

Detta är enkla fakta. Varför uppstår ingen debatt om Sveriges skandalösa ­utsläpp? Varför rapporterar inte tidningarna om att utsläppens storlek i Europa? Varför får vi inte läsa­ ­undersökande reportage­ om bilindustrins krum­buktande, om lobbyister i Bryssel?

Därför att motorjournalisterna och deras chefer­ är upptagna med att köra­ ­Porsche, och vi andra vill åka med.

Vilken underbar bil! ”Det råmar ur motorn. Ton­arterna växlar i takt ...” Den ­släpper ut 203 gram per kilo­meter och reportern skriver:­ Det är inte på grund av ­miljön man köper den här.

Nästa uppslag bjuder på rubriken: ”Detroit satsar på flärd”. Feta åk. Stora motorer.

Jag sätter på radion. Morgon­ekot rapporterar om en ny Ford Mustang. Det rapporteras som en positiv­ nyhet. Det är snarare en skandal.

Jag ser ut genom fönstret.­ En underbar vinterdag. Snön ligger vit på taken. Termometern visar minus­ åtta. I går rapporterade tv om förhöjda temperaturer­ över jorden. Chansen till ­vita vintrar minskar och ­risken för översvämningar­ ökar.

Vi får trösta oss med att ­köra Porsche. Detta fordon anses i likhet med ­Titanic vara oerhört säkert. Tryggt färdas vi ­medan fackidioternas kör sjunger: Mera fart! Tralala!

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar