MP visste - men gjorde inget förrän media skrev

KOLUMNISTER

Media förefaller vara ett rättesnöre för Miljöpartiet.

Först när media tog upp den sextrakasserade riksdagsledamoten uppmanades han att försvinna.

Foto: PRESSBILD
Riksdagsledamoten Stefan Nilsson.

Stefan Nilsson var tidigare gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stadsfullmäktige. Efter valet 2014 kom han in i riksdagen som ersättare. Han var partiets talesperson i folkhälsofrågor.

Enligt uppgift till Dagens Nyheter har Nilsson anklagats för sexuella trakasserier och närmanden i tio års tid. Tidningen har talat med ett 20-tal partikamrater till honom som anser att han betett sig illa mot dem.

Men vad gjorde Miljöpartiet under det decennium partiet känt till problemet? Uppenbarligen inte tillräckligt, möjligen ingenting alls.

Men när Mariebergskollegan publicerade de många berättelserna om hans uppträdande tog det hus i helvete. Först uppmanade partisekreterare Amanda Lind honom att ta time-out. Lite senare ville hon att han skulle gå ännu längre, nämligen lämna partiet.

Det har Stefan Nilsson nu gjort. Men han tänker sitta kvar i riksdagen, med ett månatligt arvode på 65 400 kronor, som vilde till valet nästa år. Fin kille på alla sätt och vis.

Miljöpartiet, som är uttalat feministiskt och alltid har en man och en kvinna i ledningen för varje vald församling, reagerade alltså inte förrän media publicerade hur han beter sig mot kvinnor - och i ett fall även ett litet barn.

Det är en del av ett mönster. Miljöpartiet gör ofta så. Förra våren föreslogs Yasri Khan, generalsekreterare för organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa, som ny ledamot i Miljöparitets partistyrelse.

Men han hann aldrig inta sin plats. När han vägrade ta en kvinnlig reporter från TV4 i hand lämnade han alla sina dåvarande och blivande uppdrag för de gröna.

I efterhand visade det sig att valberedningen inte fick kännedom om Khans religiöst betingade vägran att ta kvinnor i hand förrän de redan hade föreslagit honom som partistyrelseledamot. Men däremot fanns kunskapen i partiet.

Ett tredje exempel gäller ett kommunalråd i en kranskommun till Stockholm. Sedan lokala medier uppmärksammat att han trakasserade, hotade och även i övrigt uppträdde olämpligt inledde kommunens personalavdelningen en utredning.

Mannen ska bland annat ha kramat och pussat kvinnor i kommunhuset och fryst ut dem som inte höll med honom.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM