Mejla

Lena Mellin

Myndigheterna kan lika gärna putta ut Ganna i en eka i sjön

KOLUMNISTER

Om svenska myndigheter fick som de ville skulle man lika gärna kunna stoppa ner Ganna i en liten eka och putta ut henne i Östersjön.

Döden skulle komma tidigare, och kanske vara humanare, än det öde som väntar henne i Ukraina.

Fallet Ganna Chyzevska, 91, håller på att rasera Sveriges rykte som ett land där upplyst humanism är väg­ledande för besluten.

Ganna är hjärtsjuk, nästan blind och gravt dement. Migrationsdomstolen tycker att hon ska utvisas till Ukraina där hon inte har några släktingar.

Risken att hon blir kvar på flygplatsen i Kiev tills hon dör är därmed överhängande. Gravt dementa kan inte själva betala en bussbiljett, inte ens om de har pengar. De kan inte beställa mat på en restaurang eftersom de inte kan välja och om de mot förmodan skulle lyckas haspla ur sig en beställning kan de inte betala utan hjälp.

Ganna skulle alltså gå en ganska snabb död till mötes om hon utvisades. Hon riskerar helt enkelt att svälta,

alternativt torka, ihjäl på flygplatsen om ingen förbarmar sig över henne.

I går inhiberade Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna utvisningsbeslutet. Inom kort prövar den om det står i samklang med bestämmelserna i Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna.

Det är synnerligen pinsamt för Sverige, som i internationella sammanhang gärna vill framställa sig som humant.

Ännu pinsammare är att utlänningslagen medger undantag vid synnerligen ömmande omständigheter. ”Vid bedömningen skall särskilt beaktas utlänningens hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situation i hemlandet” står det i femte kapitlet, sjätte paragrafen.

Vilka omständigheter, i den meningen, är mer ömmande än en 91-årig kvinna med hjärtfel, som inte kan gå utan stöd, som ser dåligt och dessutom är gravt dement? Och som saknar släktingar

i hemlandet eftersom barn, barnbarn och barnbarnsbarn bor här i Sverige sedan 20 år tillbaka? Det kan inte röra sig om många personer. Eventuellt ingen alls.

1997 avskaffade riksdagen den så kallade ”sista länken” i lagen. Den sade att gamla människor utan släkt i hemlandet kunde få stanna hos sina anhöriga här.

Med sällsynt tondövhet säger migrationsminister Tobias Billström nu att någon ny sista länk inte ska leta sig in i lagboken. Det skulle kosta ”många, många miljarder”.

– Det tror jag inte att vi är beredda på. Det finns en mängd andra saker som är viktigare för regeringen än det.

Så talar en viking. Bunta ihop dem och slå ihjäl dem.

Eftersom Sverige ändå tycks vilja införa en modern ättestupa för det fåtal personer som är lika illa däran som Ganna (som dessutom inte kostar ett öre eftersom släkten betalar för henne) är det onödigt att gå omvägen över en flygbiljett till Kiev.

Man skulle lika gärna kunna stoppa ner henne i en eka och putta ut henne i Östersjön. Men det är det väl ingen som har några planer på, eller?

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin