Anders Westgårdh

Bin Ladins död – snart på en bioduk nära dig

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Yeehaa! Eller jihad?

På nätet tog det inte många minuter innan de första hurraropen bemöttes med beskyllningar om smaklöshet, taktlöshet och bristande respekt. Det var ju ändå en människa som bragts om livet…

Normalt är det en position som jag själv kan inta. Att försöka påminna om hur våld och död är ovärdiga redskap

i kampen för en bättre värld. Att argumentera mot det

i grunden primitiva i vedergällning . Att vända den andra kinden till. Men i fallet med bin Ladin är det inte svårt att formulera sig positivt.

Därför har jag inga problem med flaggviftandet utanför ­Vita Huset eller andra yttringar av amerikansk glädje. Det måste kännas skönt när den största symbolen för USA-­hatet slutligen blir ”taken out”.
 

Samtidigt är det svårt att hålla tillbaka känslan av fortsatt osäkerhet. Eller som ­Abigail Carter, en av änkorna efter attacken mot World Trade Center, uttryckte det med typiskt amerikanska ­referenser:

”Jag tänker på al-Qaida som polisen i filmen ’­Terminator’. Trots att han skjuts i bitar av Terminator så är han gjord av ­flytande metall som läker ihop. bin Ladin är död men al-Qaida är ­alla dessa små ­celler som kom­­mer att återbildas igen. Så hans död gör ­inte så stor skillnad”.
 

Det återstår att se. Klart är väl ändå att någon ­större ­lättnad inte är att ­vänta. ­Kriget mot terrorn ­kommer att fortsätta eftersom den muslimska terrorn ­kommer att fortsätta. Föröd­mjukelsen kommer att tända nya ­gnistor och stimulera nya ­attentat, och den som möjligen såg fram emot lättnader på flygplatsernas säkerhets­kontroller kan snarare för­vänta sig det motsatta.

Nej, för vanliga människor – oavsett religionstillhörighet – innebär bin Ladins död inga fördelar. Kriget kommer att fortsätta både på den globala skalan och i mindre, lokala sammanhang. Den misslyckade självsprängaren i Stockholms julhandel kommer att få sin duktigare efterföljare, och även om säkerhets­polisen i Göteborg agerade som ­tomtar i samband med bombhotet mot köpcentrat Nordstan så gör dom bäst i att ha skyddsvästen inom räckhåll.

Än så länge finns det bara några få tydliga vinnare. ­President Obama fick bin ­Ladin som en present när han behövde den som bäst, och det är bara att gratulera.

Den andra ­vinnaren är Hollywood. Det bör inte ha tagit mer än en timme ­efter ­nyhetsflashen ­innan manus­författarna ­började ­skissa på ­filmen ”Showdown in Islamabad”.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN